Kirimoja

Fotograf/bild: Film: Casandra Bella Show, cherimola

Kirimoja

(kirimoja, gräddäpple, äggostäpple = tropisk annonafrukt)

Latin: Annona cherimola

Engelsk översättning cheremoya, chirimoya, (Inka = chirimuya), custard apple = tropical annona fruit.

Fransk översättning chérimolier, chérimole = fruit tropical de anones.

Italiensk översättning cirimoia, cherimolia = frutto tropicale della annona.

Tysk översättning Cherimoya = tropische Annonafrucht.

Spansk översättning chirimoya = fruta tropical del annona 1. lisa 2. impresa 3. umbonata 4. mamilata 5. tuberculata.

Kirimoja (Annona cherimola) är en art i Annonasläktet (läs mer > Annonafrukter). Den är hemmahörande i norra Andernas dalgångar eventuellt med ursprung från Mellanamerika. Förekommer på 1000-2500 meters höjd. Namnet betyder "kallt frö" (chiri = kyla, muya = fruktträdgård). Det är ett 3-9 meter högt buskartat träd mestadels vintergrönt, delvis lövfällande. Blommorna är gröngula till gulvita och väldoftande. Det finns olika sortvarianter. Se film, klicka på "Casandra" under bilden ovan. 
  • Biologi: Sammansatt frukt (läs mer > Matbiologi frukt).
  • Ursprung: Cetralamerika eller Equador-Peru.
  • Form, vikt: Frukten är rund-oval, hjärtformad vid riklig pollinering, men är ofta lätt deformerad. Den kan vara stor som en apelsin eller som en kokosnöt. Frukten består av många sammanväxta små frukter, vilket ger ytan ett fjälligt, tallkottsliknande utseende. Vikt 200-800 gram/styck. 
  • Skal/färg: Grön-brunt skal med droppformade "fjäll" från varje sammansatt frukt. Ytan är slät eller lätt knölig. Ytterskalet är tunt, innerskalet ganska tjockt. 
  • Fruktkött: Moget fruktköttet är vitt eller lätt gråaktigt och har krämig konsistens liknande päron. Måttligt saftighet. Inbäddat i köttet finns mörka en centimeter stora tillplattade kärnor.
  • Mognad: Sommar och höst. Annonafrukter är klimakterisk frukt, arom, sötma och mjukhet utvecklas efter skörd. Läs mer > Om frukt och bär.
  • Smak: Smakrikt, söt med sockerhalt cirka 14% (upp till 20%) med syrliga undertoner (låg syrahalt 0,2%) och smak av papaya, ananas och banan (läs mer > Fruktsmak). Ibland beskriven som en blandning av mango, ananas och jordgubbe. Författaren Mark Twain ansåg att det var "den läckraste frukten som man känner till" och naturforskaren Haenke kallade den för "naturens mästerverk". Trots detta en föga känd frukt i Europa utöver Spanien. 
  • Alternativ vara: Andra annonafrukter, päron.
  • Förvaring/hållbarhet: svalt 12-14°C, ej i lägre temperatur. Kort hållbarhet, några dagar.
VarianterFrukten klassas utifrån hur slät ytan är och efter skalmönstrets utseende med följande beteckningar.
  1. Lisa har nästan helt slät yta med knappt urskilbara "fjäll".
  2. Impresa slät yta med fördjupningar liknande fingeravtryck.
  3. Umbonata har rundade utsprång i spetsen på varje fjäll.
  4. Mamilata har bröstvårtsliknade utbuktningar i spetsen på fjällen.
  5. Tuberculata har vassa utstickande spetsar på varje fjäll.
Det finns lokala sortvarianter till exempel Concha Lisa och Bronceada i Chile, Fino de Jete i spanska Granada och Malaga och White cherimoya i Kalifornien. Det finns också olika hybrider med kirimoja till exempel Antemoya (se dito).

Odling
: Kirimoja trivs bäst i omräden med måttlig nederbörd och i medeltemperatur på 17-20
°C, ej under 14°C och inte över 30°C. I kallare eller varmare klimat blir skörden mycket ringa. Efter upptäckten av Amerika i slutet av 1400-talet spreds cherimoyan till andra tropiska och subtropiska delar av världen. Utöver Centralamerika och Sydamerika odlas frukten i Kalifornien, runt Medelhavet, i Asien, Australien och Nya Zeeland.

Hälsa: Kirimoja liksom andra annonaväxter innehåller nervgiftet annonacin, särskilt i fröna. Långvarigt frekvent intag av till exempel blad i form av te har visat på hjärnskador liknande Parkinsons sjuka. Konsumtion av fröna bör undvikas. Läs mer > Annonafrukter.


SÅ ANVÄNDS KIRIMOJA

Fruktköttet äts utan skal och kärnor, naturell som frukt eller i dessert. Passar tillsammans med annan frukt och glass. Kan mosas till sås och pressas till juice.

©
 Kunskapskokboken. Reviderat 2022-11
Läs mer

Annonafrukter

Atemoya

Matbiologi frukt

Om frukt och bär

Fruktsmak