Latin: Annona macroprophyllata, Annona diversifolia
ilama = tropical annona fruit
ilama = fruit tropical de anones
ilama = frutto tropicale della annona
Ilama = tropische Annonafrucht
ilama, annona El Salvador = fruta tropical del annona
- Biologi: Sammansatt frukt (läs mer > Matbiologi frukt).
- Ursprung: Centralamerika.
- Form, vikt: Frukten som är rund, oval eller hjärtformad kan bli 15 centimeter lång och väga närmare 1 kilo. En förhållandevis stor annonafrukt således. Den består av många sammanväxta små frukter vilket ger en ojämn yta med oregelbundna utbuktningar.
- Skal/färg: Skalet är cirka 6 millimeter tjockt, mjukt läderartat och oftast knöligt. Ibland nästan slätt. Färgen är mörkgrön eller lila. Skalet äts ej.
- Fruktkött: Grön har vitt fruktkött, den lila har rosa-lila kött. Mogen frukt är lätt fibröst med krämig konsistens och måttligt saftighet. Inbäddat i köttet finns mörka 2 centimeter ovala kärnor.
- Mognad: Sommartid. Enligt tradition skall frukten inte plockas förrän sprickbildning sker (som på bilden ovan). Annonafrukter är klimakterisk frukt, arom, sötma och mjukhet utvecklas efter skörd. Läs mer > Om frukt och bär.
- Smak: Grön ilama har söt smak, den lila varianten smakar syligt.
- Alternativ vara: Kirimoja eller mango för grön och taggannona (eng, soursop) för den lila.
- Förvaring/hållbarhet: svalt 12-14°C, ej i lägre temperatur. Kort hållbarhet, några dagar.
Hälsa: Ilama liksom andra annonaväxter innehåller nervgiftet annonacin, särskilt i fröna. Långvarigt frekvent intag av till exempel blad i form av te har visat på hjärnskador liknande Parkinsons sjuka. Konsumtion av fröna bör undvikas (läs mer > Annonafrukter). I folkmedicin påstås frukten motverka cancer vilket saknar vetenskaplig grund.
Frukten används som andra annonofrukter, mestadels som rå frukt. Gärna kyld och med en droppe citron.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-11