
Fotograf/bild: Film: MENY, moreller
Surkörsbär
(surkörsbär 1. caproniagruppen, amareller, klarbär 2. austeragruppen, moreller)
Latin: Prunus cerasus, Cerasus vulgaris, Prunus avium x Prunus fruticosa 1. P. c. var. acida 2. P. c. var. marasca
sour cherry, tart cherry 1. caproniana group, amarelle cherry 2. austera group, morello cherry, marasca cherry
cerise acide, aigre, amère 1. cerise amarelle, cerise sure 2. griottier, griotte, marasque
ciliegio aspro, acido, amara 1. amareno 2. visciolo, marasca
Sauerkirsche, Weichselkirsche 1. Glaskirsche, Amarelle 2. Morelle, Schattenmorelle, Süßweichsel
cerezo ácido1. cerezo guinda 2. cerezo morello
Surkörsbär är en vild art i släkte Prunus (plommonsläktet) inom familj rosväxter (läs mer > Matbiologi frukt). Arten finns inte vild men förekommer förvildad i större delen av Europa och sydvästra Asien. Arten tros vara en naturlig hybrid (korsning) mellan sötkörsbär (P. avium) och klotkörsbär (P. fruticosa) som uppstått i Sydvästra Asien. Det är ett kvistigt lövfällande träd eller buske som blir 4-10 meter hög. Det sprids med frön eller genom rotskott som kan ge upphov till körsbärslundar. Blommorna är vita. Det finns många förädlade sortvarianter vilka delas in i två grupper utifrån fruktköttets färg. Läs mer > Körsbär och > Sötkrörsbär.
- Amareller (Caproniagruppen) har blekt glasartat fruktkött och ofärgad fruktsaft. Det finns olika sortvarianter som allmänt brukar benämnas klarbär.
- Moreller (Austeragruppen) har mörkrött fruktkött och mörkt röd fruktsaft. Det finns många olika sortvarianter som allmänt brukar kallas moreller.
- Kategori: Stenfrukt. Läs mer > Matbiologi frukt.
- Ursprung: Sydvästra Asien (Turkiet).
- Form, vikt: Frukten är rund hängande på långa skaft. Odlade är 2-3 centimeter stora. Vikt 5-10 gram/styck.
- Skal/färg: Slätt glansigt skal. Amareller har ljusrött skal, moreller har mörkrött.
- Fruktkött: Saftigt fast kött. Frukten innehåller en hård kärna (sten).
- Mognad: Sensommar. Körsbär är icke-klimakterisk frukt, den eftermognar inte efter skörd. Läs mer > Om frukt och bär.
- Smak: Syrlig eller sur smak.
- Alternativ vara: Sötkörsbär.
- Säsong/försäljning: Färsk är sällsynt förekommande i butik. Förekommer som saft och marmelad eller syltad (marascinobär).
- Förvaring/hållbarhet: Kallt. Kort hållbarhet.
SÅ ANVÄNDS SURKÖRSBÄR
Surkörsbär äts sällan naturell eftersom de vanligtvis är för sura i munnen för de flestas smak. I stället används de främst till soppa, saft, marmelad och sylt. Vanligt förekommande i bakverk, fruktpajer, fyllning i choklad med mera. Till exempel i Clafoutis som är en traditionell fransk fruktpannkaka med surkörsbär i pannkaksliknande smet (se dito recept). Marascakörsbär används till Maraschinolikör (läs mer > Om bärlikörer) och till Maraschinobär (cocktailbär, läs mer > Om drinkgarnityr). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-04
Läs mer
Recept med Surkörsbär
Det finns 5 recept med Surkörsbär
-
Körsbärssoppa, kräm, kompott, spottsoppa
Tid: 30 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Clafoutis, klassisk fransk fruktpannkaka
Tid: 2 tim , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Julia Child
-
Canard aux Montmorency, anka med körsbärssås
Tid: 1 tim , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Körsbärssås till kött eller dessert
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ungersk surkörsbärssoppa, klarbärssoppa
Tid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan