Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Pepparrot
(pepparrot = rotkrydda med starkt stickande doft och smak)
Latin: Armoracia rusticana
horseradish = root spice with a strong pungent aroma and taste
raifort = racine épice avec un arôme et un goût forts et piquants
rafano = spezia radice con un forte aroma e sapore pungente
Meerrettich = Wurzelgewürz mit stark scharfem Aroma und Geschmack
rábano picante = especia de raíz con un fuerte aroma y sabor acre
Pepparrot är en art i familj korsblommiga växter. Det är en flerårig ört som blir metern hög med stora, långa tungformade blad på korta skaft. Blommorna ser ut som vitsippor och sitter i stora klungor. Den långtjocka, köttiga, roten används som krydda. Örten förekommer förvildad, särskilt på torra platser som vägkanter. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Historia: Pepparrot är en gammal kulturväxt med troligt ursprung från östra Ryssland, men den kom till Sydeuropa redan omkring år 1000 och odlades i hela Europa på 1500-talet. I Sverige tycks pepparrot ha förekommit i kryddgårdar på 1400-talet och använts som folkmedicin till exempel mot förkylning.
- Smak: Pepparot har en skarp stickighet som skapar irritation i mun, näsa och ögon. Läs mer nedan > Pepparrotsirritant. Smaken är i övrigt svårbeskriven, snarast "neutral skärpa".
- Alternativ vara: Ingefära, wasabi.
- Försäljning/säsong: Pepparrot säljs färsk i bit eller färdigriven som pasta året om i butik. Utomlands är färdig pepparrotssås vanligt, bestående av pepparrot, vinäger och grädde eller majonnäs.
- Förvararing: Färsk förvaras svalt i cirka 10 grader C. Hållbar i flera veckor. Skalad eller riven rot kan frysas. Hela bitar kan också sparas i fuktig sand. Skalad hel bit eller skivad kan den sparas i (vitvins-)vinäger, som sedan används som tillbehör liknande inlagd ingefära.
Irritanten pepparrot: Irritanter är ämnen som irriterar - skapar hetta, kyla eller stickighet. Se > Irritanter. Pepparrot har skarp doft och smak som nästan kan kännas övermäktig i näsa och ögon när man river den och i mun och näsa när man äter den. Obehaget går dock snabbt över på 10 sekunder.
Odling: Pepparrot är lättodlad och härdig. Den är stor och passar därför inte att odla innomhus. Enklast är att plantera en del av roten från en annan planta i näringsrik, fuktig jord på solig plats. Det finns två sätt att plantera roten. Gräv ner en träplanka en bit ner i jorden så att pepparroten inte växer nedåt, för då blir den lång och smal. Det andra sättet är att dra upp en vertikal rot och omplantera den horisontellt. Läs mer > Odla pepparrot.
SÅ ANVÄNDS PEPPARROT
Pepparrot används finriven och serveras nyriven. Roten används färsk, torkad, eller inlagd. Färskriven är bäst. Torkad blötläggs innan användning. Vid kokning försvinner smaken helt. Tillsätt därför roten sent i tillagade rätter. Pepparrot passar riven eller hyvlad i såser (tillsatt mot slutet), i senap, i pepparrotsgrädde, som aromsmör, på köttsmörgås, i sallader, till kött gärna rökt, till fisk mm. Pepparrotsgädda och pepparrotskött är goda svenska klassiker. Roten kan förekomma i drinkar till exempel Bloody Devil. Pepparrot är vanlig i östeuropeiska kök.
Ansa: Skala och finriv roten. Den skarpa smaken (irritanten) är lättflyktig och försvinner ganska snabbt efter att roten rivits. Riv därför pepparroten straxt före servering. Får den ligga tappar den sin bitskhet, blir bitter och mörknar. Ett gammalt sätt att lyfta fram och bevara smaken är att tillsätta lite socker och vinäger till den nyrivna pepparroten. Tänk på att inte peta med fingrarna i ögonen i samband med rivningen, för det kan svida till ordentligt.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10
Läs mer
Recept med Pepparrot
Det finns 81 recept med Pepparrot
-
Rökt laxrulle med pepparrotsfärskost och krasse (plockmat)
Tid: 20 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Cocktailsås, amerikansk skaldjurssås
Tid: 10 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grilled London Broil, grillad flankstek
Tid: 1 tim (+ 6 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: BBQ Pit Boys
-
Krustader med kräftskagen
Tid: 15 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Grillad lövbiff helt enkelt
Tid: 10 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rågbröd med rökta räkor i färskost
Svarighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Rökt andbröst på salladsbädd
Tid: 10 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Pepparrotsstekt strömming med gräddfilspotatis
Tid: 40 min (+ 24 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Torsk på rågbröd med ägg och sidfläsk
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Vild carpaccio av älgfilé med senapslingon (förrätt)
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan