Gentianarot

Fotograf/bild: M Didea

Gentianarot

(ensiarot, enziarot, Gullgentiana, Baggsöta, Vårgentiana )

Latin: Gentiana lutea, Gentiana purpurea, Gentiana verna

Engelsk översättning gentian root

Fransk översättning racine de gentiane

Italiensk översättning radice di genziana

Tysk översättning Enzianwurzel

Spansk översättning genciana la raíz

Gentianor består av två släkten, Gentiana som omfattar cirka 300 arter och Gentianella omfattar cirka 125 arter. De växer i tempererade och arktiska trakter och i bergstrakter över hela jorden utom i Afrika. De är örter med hela, motsatta blad och vackert blå, violetta eller röda blommor, även några gul- och vitblommande förekommer. Blommorna sitter i knippen. Frukten är en sprickkapsel med mycket små, vindspridda frön. Det är roten som används som krydda.

Gentianarot är något av det bittraste som finns. Gentianor innehåller bitterämnen (olika glykosider) och många har fått medicinsk användning som magstärkande och aptitbefrämjande medel. Det är den torkade roten från främst tre arter som mals till krydda, Gullgentiana (1-2 meter hög, korallika gula blommor), Baggsöta (3-5 dm hög, mörkt purpurfärgade, tulpanlika blommor) och Vårgentiana (1-3 dm hög, intensivblå blommor). 

  • Smak: Mycket besk/bitter smak.
  • Alternativ vara: Malört.
  • Försäljning/säsong: Kryddan är svår att få tag på, kan förekomma i hälsolostbutiker. Man kan odla gentianior.
  • Förvaring: Gentianapulver förvaras i sluten förpackning torrt och mörkt. Färsk förvaras svalt i cirka 10 grader C.


SÅ ANVÄNDS GENTIANAROT


Gentianarot anses aptitstimulerande och magstärkande och används inom folkmedicin. I "magstärkande" syfte flitigt använd i aperitifer t.ex. Angostura Bitter och Esping Bitter. De flesta bittrar lär innehålla gentianarot, men eftersom recept oftast är hemliga så vet vi inte med säkerhet. Andra drycker kan vara smaksatta med gentianarot t.ex. den franska likören Suze, eller den italienska Aperol, det italienska ölet Genziana, den polska vodkan Zoladkowa Gorzka m.fl.

Läs mer

Malört

Bild Gentiana lutea

Bild Gentiana purpurea

Bild Gentiana verna

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj