
Gentianarot
(ensiarot, enziarot = rotkrydda mycket bitter smak, Gullgentiana, Baggsöta, Vårgentiana )
Latin: Gentiana, Gentiana lutea, Gentiana purpurea, Gentiana verna
gentian root = root spice very bitter taste
racine de gentiane = épice racine goût très amer
radice di genziana = spezia radice sapore molto amaro
Enzianwurzel = Wurzelgewürz sehr bitterer Geschmack
genciana la raíz = especias de raíz sabor muy amargo
Gentianor består av två släkten, Gentiana som omfattar cirka 300 arter och Gentianella omfattar cirka 125 arter. De växer i tempererade och arktiska trakter och i bergstrakter över hela jorden utom i Afrika. De är örter med hela, motsatta blad och vackert blå, violetta eller röda blommor som sitter i knippen, även några gul- och vitblommande förekommer. Frukten är en sprickkapsel med mycket små, vindspridda frön. Det är roten som används som krydda.
Gentianarot (Gentiana) är något av det bittraste som finns. Gentianor innehåller bitterämnen (olika glykosider) och många har fått medicinsk användning som magstärkande och aptitbefrämjande medel. Det är den torkade roten från främst tre arter som mals till krydda, Gullgentiana (1-2 meter hög, korallika gula blommor), Baggsöta (3-5 dm hög, mörkt purpurfärgade, tulpanlika blommor) och Vårgentiana (1-3 dm hög, intensivblå blommor). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
- Smak: Mycket besk/bitter smak.
- Alternativ vara: Malört.
- Försäljning/säsong: Kryddan är svår att få tag på, kan förekomma i hälsolostbutiker. Man kan odla gentianior.
- Förvaring: Gentianapulver förvaras i sluten förpackning torrt och mörkt. Färsk förvaras svalt i cirka 10°C.
SÅ ANVÄNDS GENTIANAROT
Gentianarot anses aptitstimulerande och magstärkande och används inom folkmedicin. I "magstärkande" syfte flitigt använd i aperitifer t.ex. Angostura Bitter och Esping Bitter. De flesta bittrar lär innehålla gentianarot, men eftersom recept oftast är hemliga så vet vi inte med säkerhet. Andra drycker kan vara smaksatta med gentianarot till exempel den franska likören Suze, eller den italienska Aperol, det italienska ölet Genziana, den polska vodkan Zoladkowa Gorzka med flera.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10