Krachai

Fotograf/bild: Import Food

Krachai

(krachai = rotkrydda med smak påminnande om ingefära)

Latin: Boesenbergia rotunda, Boesenbergia pandurata

Engelsk översättning Chinese ginger, fingerroot = root spice with a taste reminiscent of ginger

Fransk översättning kra chaï = racine épice avec un goût rappelant le gingembre

Italiensk översättning zennzero cinese = spezia di radice con un sapore che ricorda lo zenzero

Tysk översättning Fingerwurz, chinesischer Ingwer = Wurzelgewürz mit einem an Ingwer erinnernden Geschmack

Spansk översättning gengibre Chinese = especia de raíz con un sabor que recuerda al jengibre

Krachai (kunchi) är en lång ört med smala blad och upprätt stjälk släkt med galangal. Det är den uppsvällda jordstammen som används i matlagning som krydda. Rotstammarna sitter ihop och ser ut som långa häxfingar. Köttet är mjukt. Härkomst från tropiska Sydostasien. Förekommer även i Afrika numera.

  • Smak: Smaken påminner om ingefära men är inte lika stark. Den doftar "medicin".
  • Alternativ vara: Ingefära.
  • Försäljning/säsong: Året om men svår att få tag på i Sverige. Kan finnas fryst i asiatiska butiker.
  • Förvaring: Färsk förvaras svalt i cirka 10 grader C. Hållbar i flera veckor. Skalad eller riven rot kan frysas. Hela skalade bitar kan också sparas i vinäger, eller i fuktig sand.


SÅ ANVÄNDS KRACHAI


Krachai används som smaksättare främst i Thailand men också i övriga Sydostasien - i soppor, kycklinggrytor, tillsammans med fläskkött, fiskgrytor och i vegetariska rätter. Roten skall renskrapas och sedan skivas eller rivas, alternativt pickar man små hål i roten och lägger ner i grytan eller anrättningen. Ta bort den före servering. Används även som medicinalväxt i Asien, främst för att motverka diarré.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10

Läs mer

Galangarot

Ingefära

Bild: Boesenbergia rotunda