Wasabi

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Wasabi

(wasabi, japansk pepparrot = rotkrydda med starkt stickande smak, pulver eller pasta, wasabipulver, wasabipasta)

Latin: Wasabia japonica

Engelsk översättning wasabi, Japanese horseradish = root spice with strong pungent taste, powder or pasta

Fransk översättning wasabi, Raifort du Japon = racine épice au goût fort et piquant, poudre ou pâtes

Italiensk översättning wasabi, rafano giapponese = spezia di radice dal forte sapore pungente, polvere o pasta

Tysk översättning Wasabi, Japanischer Meerrettich = Wurzelgewürz mit stark scharfem Geschmack, Pulver oder Pasta

Spansk översättning wasabi, rábano picante japonés = especia de raíz con fuerte sabor picante, polvo o pasta

Wasabi är en liten flerårig asiatisk ört som blir några decimeter hög, tillhörande familj korsblommiga växter, där även kål, pepparrot och senap hör hemma. Blommorna liknar vitsippor och sitter i klungor. Det finns flera varianter wasabi som växer naturligt utmed vattendrag i Japan. Wasabi är en svårodlad växt som mestadels bara finns i Japan. Det är den grova, grönaktiga rotstammen som används som krydda. Wasabi kallas ibland för japansk pepparrot, pga av dess smakmässiga och stickiga likhet med vanlig pepparrot som kan irritera ögon, näsa och mun. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

  • Smak: Smaken är som en korsning mellan pepparrot och engelsk senap. Wasabi har en stickighet som kan vara obehagligt stark (sticker i näsan modell pepparrot). Se "wasabiirritant" nedan.
  • Alternativ vara: Pepparrot.
  • Försäljning/säsong: Färsk och äkta wasabi är dyrt och nästintill omöjligt att få tag på utanför Japan. Konstlad (se nedan) pasta och pulver säljs året om i butik. Pulvret är att föredra.
  • Förvaring: Wasabipasta förvaras i kylskåp, lång hållbarhet. Pulver förvaras i försluten förpackning torrt och mörkt, mycket lång hållbarhet.

Iirritanten wasabi: Irritanter är ämnen som irriterar, skapar hetta, kyla eller stickighet. Se > Irritanter. Äkta wasabi har högre halter av irritanter (allylisotiocyanat) än pepparrot och kan därför ge ännu större irritation i mun, näsa och ögon.

Wasabi pasta och pulver: I Japan föredras finriven färsk wasabi. Även bladen används i Japan som aromatisk bladkrydda. I resten av världen får vi hålla till godo med ett blekgrönt pulver som blandas med vatten till krämig konsistens, eller en gräsgrön pasta på tub. Ingrediensen wasabi saknas helt eller förekommer i minimal mängd. I stället består pulvret och pastan av pepparrot och senapsolja som färgsatts med gurkmeja eller dylikt.

Köpråd: Den konstlade pastan och pulvret har tvivelaktigt värde. Färskriven pepparrot är en god och billig ersättare.


SÅ ANVÄNDS WASABI

Wasabi används som smaksättare av såser och som tillbehör, främst till fisk och skaldjur men även till kött och friterad mat. Given till sushi och sashimi eller annan rå eller halvrå fisk. Hackad färsk wasabi marinerad i sake är en specialitet och wasabi blandas gärna med lite soja. Liksom pepparrot kan wasabi förekomma i drinkar. Ett udda recept är Wasabiglass, väl värd att prova.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10

Läs mer

Pepparrot

Irritanter

Bild färsk wasabirot

Recept med Wasabi

Det finns 28 recept med Wasabi