Latin: Glycurrhiza glabra

Engelsk översättning liquorice = salt-sweet-bitter root spice

Fransk översättning réglisse = épice racine salé-sucré-amer

Italiensk översättning liquirizia = spezia radice sale-dolce-amara

Tysk översättning Lakritze = Salz-süß-bitteres Wurzelgewürz

Spansk översättning regaliz = especia de raíz salada-dulce-amarga

Lakritsrot är en halvt förvedad, buskaktig ärtväxt som blir cirka metern hög. Arten växer naturligt från östra och södra Europa till östra Asien och odlas i flera länder till exempel Frankrike och Tyskland. Bladen är parbladiga, blommorna är vit-blå-lila. Frukten är en ärtskida med frön. Växten har meterlånga och förhållandevis tjocka rötter som används för framställning av lakrits. Trots att de ser ut som träpinnar är de mjuka nog att tugga på, vilket t.ex. spanska ungdomar brukar göra som har fri tillgång till råvaran i naturen (för svenska ungdomar gäller stensötans rot). 

Lakrits: Vid framställning av lakrits mals och kokas rötterna, sedan avdunstas vätskan och ett lakritsextrakt erhålles. Extraktet blandas med socker, mjöl, stärkelse och gummi arabicum och blir då den lakrits som vi är vana vid i konfekt och som säljs som svarta stänger. Det torra extraktet kan också malas och säljs då som krydda. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

  • Smak: Lakritsrot är salt, söt och bitter. Själva lakritssmaken kommer från ett aromatiskt ämne anethole-glycyrrhizinsyra som finns i växten, liksom i anis och fänkol. Glycyrrhizinsyra kan medföra att sötman i andra varor förstärks. Läs mer > Växtgift i lakritsrot.
  • Alternativ vara: Lakritsgodis, salmiak, anisolja.
  • Försäljning/säsong: Lakritsrot, pulver, extrakt och stänger säljs året om, men kan vara svår att hitta i butik. Försök i hälsokostbutiker. Man kan i brist på sådan leta ut ren lakritskonfektyr i godishyllan.
  • Förvaring: Lakriststänger förvaras svalt. Pulver i försluten förpackning och mörkt.

Hälsa: Smakämnet glycyrrhizinsyra kan ge biverkningar vid hög konsumtionsnivå under längre tid av lakrits. Det kan yttra sig som störd saltbalans, dvs vätskeansamling i kroppen (ödem), viktproblem, förhöljt blodtryck, huvudvärk och hjärtproblem. Varor med hög halt av glycyrrhizinsyra skall vara märkta med detta på förpackningen enligt EU-regler. Läs mer > Växtgift i lakritsrot.


SÅ ANVÄNDS LAKRITSROT

Lakrits, med sin mycket speciella arom, används främst som smaksättare av salta, sura och söta lakritskonfektyrer. Annat som smaksätts med lakrits är glass, läsk, likör, tuggtobak, tandkräm och vi alla har väl provat på smaken som barn i hostmedicin. Ibland är smaken inte från lakrits utan från t.ex. anisolja.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10

Läs mer

Växtgift i lakritsrot

Salmiak

Bilder Glycyrrhiza

Recept med Lakritsrot

Det finns 3 recept med Lakritsrot