För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Fotograf/bild: DIY Trade

Galangarot

(galengarot, galgantrot, liten galangal, laospulver)

Latin: Alpinia officinarum

Engelsk översättning galangal root, blue ginger, lesser galangal

Fransk översättning racine de galanga, petit galangal

Italiensk översättning radice galanga, galanga minore

Tysk översättning Galgant Wurzel, Echter Galgant, Kleiner Galgant

Spansk översättning raíz de galanga, alpina galanga

Galangal är en tropisk, irisliknande växt cirka 1 meter hög med toppställda klasar av vita, rödstrimmiga blommor och långa, smala och svärdslika blad. Det finns ett fåtal varianter. Arten härstammar från Indonesien och är hemmahörnade i Sydostasien. Den odlas i en del tropiska trakter. Det är den korta och tjocka jordstammen som används. Pulvret kallas ibland för laospulver. Under medeltiden infördes jordstammen till Europa som krydda och medicinalväxt.

  • Smak: Smaken är lätt bitter, brännande pepparaktig, påminnande om ingefära utan att som denna vara sötaktig.
  • Alternativ vara: Ingefära.
  • Försäljning/säsong: Rot och pulver förekommer sällsynt i svenska butiker. Fråga i asiatiska butiker.
  • Förvaring: Färsk förvaras svalt i cirka 10 grader C. Hållbar i flera veckor. Skalad eller riven rot kan frysas. Hela skalade bitar kan också sparas i vinäger, eller i fuktig sand. Pulver förvaras i sluten förpackning torrt och mörkt.


SÅ ANVÄNDS GALANGAROT


Galangarot används som krydda färsk eller torkad och mald. Roten är hård och kräver vass kniv. Av pulvret görs pasta som används som krydda. Kryddan används som smaksättare motsvarnde ingefära i soppor och grytor av fisk, skaldjur, kött och grönsaker eller i kakor och bakverk. Förekommer i de asiatiska köken från Indonesien till Indien, men också i flera östeuropeiska länder. Galanga blandat med limejuice används som dryck. Även likör kan vara smaksatt med galangarot.

Läs mer

Bild galangarot

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj