Galangarot

Fotograf/bild: DIY Trade

Galangarot

(galengarot, liten galangal, galgantrot, laospulver = rotkrydda lätt bitter brännande pepparsmak)

Latin: Alpinia officinarum

Engelsk översättning galangal root, blue ginger, lesser galangal = root spice slightly bitter burning pepper taste

Fransk översättning racine de galanga, petit galangal = racine épice légèrement amère goût de poivre brûlant

Italiensk översättning radice galanga, galanga minore spezia di radice sapore di pepe leggermente amaro bruciante

Tysk översättning Galgant Wurzel, Echter Galgant, Kleiner Galgant = Wurzelgewürz leicht bitterer brennender Pfeffergeschmack

Spansk översättning raíz de galanga, alpina galanga = raíz especia ligeramente amarga sabor a pimienta ardiente

Galangal är en tropisk, irisliknande växt cirka 1 meter hög med toppställda klasar av vita, rödstrimmiga blommor och långa, smala och svärdslika blad. Det finns ett fåtal varianter. Arten härstammar från Indonesien och är hemmahörade i Sydostasien. Den odlas i en del tropiska trakter. Det är den korta och tjocka jordstammen som används. Pulvret kallas ibland för laospulver. Under medeltiden infördes jordstammen till Europa som krydda och medicinalväxt. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

  • Smak: Smaken är lätt bitter, brännande pepparaktig, påminnande om ingefära utan att som denna vara sötaktig.
  • Alternativ vara: Ingefära.
  • Försäljning/säsong: Rot och pulver förekommer sällsynt i svenska butiker. Fråga i asiatiska butiker.
  • Förvaring: Färsk förvaras svalt i cirka 10 grader C. Hållbar i flera veckor. Skalad eller riven rot kan frysas. Hela skalade bitar kan också sparas i vinäger, eller i fuktig sand. Pulver förvaras i sluten förpackning torrt och mörkt.


SÅ ANVÄNDS GALANGAROT


Galangarot används som krydda färsk eller torkad och mald. Roten är hård och kräver vass kniv. Av pulvret görs pasta som används som krydda. Kryddan används som smaksättare motsvarnde ingefära i soppor och grytor av fisk, skaldjur, kött och grönsaker eller i kakor och bakverk. Förekommer i de asiatiska köken från Indonesien till Indien, men också i flera östeuropeiska länder. Galanga blandat med limejuice används som dryck. Även likör kan vara smaksatt med galangarot.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10

Läs mer

Ingefära

Bild galangarot