Pepparrot

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Pepparrot

(pepparrot = rotkrydda med starkt stickande doft och smak)

Latin: Armoracia rusticana

Engelsk översättning horseradish = root spice with a strong pungent aroma and taste

Fransk översättning raifort = racine épice avec un arôme et un goût forts et piquants

Italiensk översättning rafano = spezia radice con un forte aroma e sapore pungente

Tysk översättning Meerrettich = Wurzelgewürz mit stark scharfem Aroma und Geschmack

Spansk översättning rábano picante = especia de raíz con un fuerte aroma y sabor acre

Pepparrot är en art i familj korsblommiga växter. Det är en flerårig ört som blir metern hög med stora, långa tungformade blad på korta skaft. Blommorna ser ut som vitsippor och sitter i stora klungor. Den långtjocka, köttiga, roten används som krydda. Örten förekommer förvildad, särskilt på torra platser som vägkanter. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan. 

Historia: Pepparrot är en gammal kulturväxt med troligt ursprung från östra Ryssland, men den kom till Sydeuropa redan omkring år 1000 och odlades i hela Europa på 1500-talet. I Sverige tycks pepparrot ha förekommit i kryddgårdar på 1400-talet och använts som folkmedicin till exempel mot förkylning.

  • Smak: Pepparot har en skarp stickighet som skapar irritation i mun, näsa och ögon. Läs mer nedan > Pepparrotsirritant. Smaken är i övrigt svårbeskriven, snarast "neutral skärpa". 
  • Alternativ vara: Ingefära, wasabi.
  • Försäljning/säsong: Pepparrot säljs färsk i bit eller färdigriven som pasta året om i butik. Utomlands är färdig pepparrotssås vanligt, bestående av pepparrot, vinäger och grädde eller majonnäs.
  • Förvararing: Färsk förvaras svalt i cirka 10 grader C. Hållbar i flera veckor. Skalad eller riven rot kan frysas. Hela bitar kan också sparas i fuktig sand. Skalad hel bit eller skivad kan den sparas i (vitvins-)vinäger, som sedan används som tillbehör liknande inlagd ingefära.

Irritanten pepparrot: Irritanter är ämnen som irriterar - skapar hetta, kyla eller stickighet. Se > Irritanter. Pepparrot  har skarp doft och smak som nästan kan kännas övermäktig i näsa och ögon när man river den och i mun och näsa när man äter den. Obehaget går dock snabbt över på 10 sekunder.

Odling: Pepparrot är lättodlad och härdig. Den är stor och passar därför inte att odla innomhus. Enklast är att plantera en del av roten från en annan planta i näringsrik, fuktig jord på solig plats. Det finns två sätt att plantera roten. Gräv ner en träplanka en bit ner i jorden så att pepparroten inte växer nedåt, för då blir den lång och smal. Det andra sättet är att dra  upp en vertikal rot och omplantera den horisontellt. Läs mer > Odla pepparrot.


SÅ ANVÄNDS PEPPARROT

Pepparrot används finriven och serveras nyriven. Roten används färsk, torkad, eller inlagd. Färskriven är bäst. Torkad blötläggs innan användning. Vid kokning försvinner smaken helt. Tillsätt därför roten sent i tillagade rätter. Pepparrot passar riven eller hyvlad i såser (tillsatt mot slutet), i senap, i pepparrots­grädde, som aromsmör, på köttsmörgås, i sallader, till kött gärna rökt, till fisk mm. Pepparrots­gädda och pepparrotskött är goda svenska klassiker. Roten kan förekomma i drinkar till exempel Bloody Devil. Pepparrot är vanlig i östeuropeiska kök.

Ansa: Skala och finriv roten. Den skarpa smaken (irritanten) är lättflyktig och försvinner ganska snabbt efter att roten rivits. Riv därför pepparroten straxt före servering. Får den ligga tappar den sin bitskhet, blir bitter och mörknar. Ett gammalt sätt att lyfta fram och bevara smaken är att tillsätta lite socker och vinäger till den nyrivna pepparroten. Tänk på att inte peta med fingrarna i ögonen i samband med rivningen, för det kan svida till ordentligt.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10

Läs mer

Ingefära

Wasabi

Irritanter

Odla pepparrot

Bild pepparotsörten

Recept med Pepparrot

Det finns 81 recept med Pepparrot