Hel gurkmeja

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Gurkmeja

(gurkmeja, indisk saffran = frökrydda med lätt kryddig smak)

Latin: Curcuma longa

Engelsk översättning turmeric = Indian-Asian root spice with a slightly peppery taste

Fransk översättning curcuma, safran des indes = Epice racine indo-asiatique au goût légèrement poivré

Italiensk översättning curcuma = indisk-asiatisk rotkrydda med lätt pepprig smak

Tysk översättning Gelbwurz = indisch-asiatisches Wurzelgewürz mit leicht pfeffrigem Geschmack

Spansk översättning cúrcuma = Especia de raíz indio-asiática con un sabor ligeramente picante

Gurkmeja är en tropisk ört inom familj ingefärsväxter och nära släkt med ingefära. Örten kan bli metern hög och dess spjutlika blad inramar en lång blomställning som i toppen får vita blommor vilka övergår i orange som fröställning. Gurkmeja växer vilt i Indien och Sydostasien, men odlas även i Australien, Afrika och Peru. Den mesta gurkmejan produceras i den indiska staden Erode, som också kallas Yellow City till följd av kryddans färg.

Roten: Liksom för ingefära är det den knöliga roten/jordstammen som används. Den har brunt skal och skarpt gult fruktkött. Rötterna kokas i flera timmar, torkas och mals till krydda. Gurkmeja ingår alltid i kryddblandningen curry för färgens skull och används allmänt som färgämne av mat (E100 om industriellt framställt). Här man färgat fingrar och kläder gula är det svårt att få bort färgen med rengöringmedel. Däremot blir man av med färgen om fläcken utsetts för mycket ljus då pigmentet är ljuskänsligt. Gurkmeja kallades förr ibland för indisk saffran för att den kunde användas som färgersättning för att ge sken av saffran, vilket en och annan turist bittert fått uppleva. Färgämnet heter kurkumin. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

  • Smak: Lätt pepprig och behagligt bitter smak, med karaktäristisk doft av senapstoner. Färsk gurkmeja upplevs som fruktig med toner av svarta vinbär.
  • Alternativ vara: Lite senap kan fungera.
  • Försäljning/säsong: Säljs året om mest som mald, ibland i bitform. Sällsynt i svenska butiker, fråga i asiatiska butiker.
  • Förvaras bäst svalt i cirka 10 grader C. Torkad hel har mycket lång hållbarhet. Mald har begränsad hållbarhet och får unken smak med tiden.

Köpråd: Hel torkad gurkmeja är stenhård och svår att mala. Mald är lättare att hantera, men får med tiden en unken smak. Köp därför små mängder. 

Hälsa
: Gurkmejas kunkumin tros i högre doser skydda mot flera cancerformer och alzheimer, samt vissa kroniska sjukdomar (läs mer > E100 Kurkumin). Traditionellt har gurkmeja använts av lokalbefolkning i Indien och Sydostasien som antiseptiskt och anti-inflammatorisk medel och mot leveråkommor.


SÅ ANVÄNDS GURKMEJA

Gurkmeja är mycket omtyckt i indisk matlagning och ingår ofta i kryddblandningar till exempel curry. Används till risrätter, främst för att ge riset en vacker gul färg. Kan även användas till att färga fisk- och grönsaksrätter och ingå i marinader, inläggningar och pickles. Den används färsk på liknande sätt som ingefära. Kryddan används även i andra asiatiska och arabiska kök, men är tämligen frånvarande i de västerlänska köken. När växten används som färgämne i matindustrin till exempel i senap, anges detta med e-nummer E 100 (läs mer > E100 Kurkumin).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10

Läs mer

E100 Kurkumin

Bilder Curcuma

Recept med Gurkmeja

Det finns 27 recept med Gurkmeja