För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Kanel

(äkta kanel, ceylonkanel, kassia, kinesisk kanel, hushållskanel, indisk-burmesisk kanel, malabarkanel, träkassia, indonesisk kanel, korintjekanel, vietnamesisk kanel, Saigonkanel)

Latin: Cinnamomum zeylanicanum, Cinnamomum aromaticum

Engelsk översättning cinnamon, cassia

Fransk översättning cannelle, cannelier de Chine

Italiensk översättning cannela, cassia

Tysk översättning Zimt, Zimtkassie

Spansk översättning canela, cassia

Kanel som krydda består av innerbarken från tropiska kanelträd. Främst handlar det om två arter. Äkta kanel även kallat ceylonkanel (Sri Lanka) och den enklare kassian även kallad hushållskanel eller kinesisk kanel. Den sistnämnda dominerar den svenska marknaden. Andra varianter är indisk-burmesisk även kallad malabarkanel eller träkassia, indonesisk även benämd korintjekanel och vietnamesisk även kallad Saigonkanel. Kanel odlas i många länder med tropiskt klimat, men den övervägande delen kommer från Sri Lanka. Kanel har sedan urminnes tid används som krydda i Sri Lanka och Asien. Kanelträden kan bli upp till 15 meter höga och den tunna barken tas från unga grenar, som är cirka 1 cm tjocka och 1-2 meter långa. Den avskalade ljussbruna, ibland gråtonade barken rullar sig i spolar när den torkas. Sri Lanka klassar kanel efter rullarnas tjocklek där den finaste "Alba" är mindre än 6 mm tjock. Kanel säljs hel i små stänger eller mald. Förekommer även pressad till olja och som extrakt.

  • Vikt: 1 gram per centimeter kanelstång. Omvandling mald kanel: 1 dl = 27 gram. 1 msk = 4 gram.
  • Smak: Kanel innehåller cinnamaldehyd som vid låga halter upplevs som enbart söt, men i större doser framträder även hetta. Saigonkanel har hög halt, kassian medel och ceylonkanelen har låg halt. Mald kanel tappar med tiden sin fina smak och blir "dammig" och besk. För att uppleva "riktig" kanelsmak kan man finriva lite av en kanelstång (som är svårriven) och smaka på smulorna. Du har sannolikt aldrig smakat så söt och god kanel tidigare.
  • Alternativ vara: Kanelsorterna är utbytbara mot varandra. I övrigt svårt att ersätta med annan krydda.
  • Försäljning/säsong: Förekommer som stång och mald året om i butik.
  • Förvaring: Kanel förvaras i sluten förpackning, torrt och mörkt. Stänger mycket lång hållbarhet, mald lång hållbarhet om rätt förvarad.

Köpråd: Stänger används hela i matlagning men är svåra att mala/riva själv. För finbröd, till fil och annat behövs mald kanel. Mald kanel har begränsad hållbarhet så köp inte för mycket åt gången.

Hälsa: Kanel är en flitigt använd vara i folkmedicin och hälsokostbranschen. Det bör poängteras att kanel innehåller ämnet kumarin som i höga doser och vid långvarigt intag kan ge leverskador. Mängden kumarin kan variera beroende på sort. Kanelarten kassia innehåller mer kumarin än äkta kanel. Normal användning i t.ex. kakor, bullar eller på gröt innebär ingen hälsorisk. Det förekommer rekommendationer om att kanel teskedsvis skulle hjälpa till att normalisera blodsockernivåerna. Livsmedelsverket avråder från att följa denna rekommendation.


SÅ ANVÄNDS KANEL

Kanel används som smaksättare över hela världen, troligen mest i Turkiet och Egypten och främst av desserter och bakverk. I Indien används kassian ofta till lammkött och i basmatiriset. Kryddan ingår i många kryddblandningar t.ex. garam masala. Likaså i den kinesiska Fem kryddor. Även frukt och blad från trädet används i indisk och asiatisk mat. Hos oss i Norden används kanel främst för smaksättning av bakverk, finbröd och efterrätter, eller till fil och gröt. Även vörtbröd, blodpudding, vissa sillinläggningar och glögg innehåller kanel.

Läs mer

Garam masala

Kinesiska Fem krydddor

Bild kanelträd

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Kanel

Det finns 157 recept med Kanel