Klassisk slottsstek, Herrgårdsstek
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 109
Kcal / portion: 588
GBR (GI) / port: 6
Recept: 4706 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 4%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Fransyska nöt 1.5 kilo 34%
el. innanlår Äts ej
Bindgarn Äts ej
Smör till stekning 1.0 msk 2%
Kokspad:
Gul lök 1.0 styck Äts ej
Ansjovisfilé konserv 6.0 styck Äts ej
Ansjovisspad } 4.0 msk Äts ej
Sirap el. socker 1.0 msk Äts ej
Ättikssprit 12% 1.0 msk Äts ej
Lagerblad 1.0 blad Äts ej
Kryddpeppar 6.0 korn Äts ej
Vitpeppar hel 6.0 korn Äts ej
Vatten 3.5 dl Äts ej
Oxfond koncentrerad 2.0 msk Äts ej
Salt och peppar Äts ej
Sås:
Steksky 4.0 dl 6%
Vispgrädde 3.0 dl 23%
Ansjovisfilé konserv 4.0 styck 1%
Majsmjöl 2.0 msk 1%
Oxfond koncentrerad 1.0 msk 0%
Portvin 0%
Sherry? 0%
Tillbehör:
Potatis 1.6 kilo 23%
Morot 6.0 styck 5%
Brysselkål färsk 200.0 gram 1%
Ättiksgurka konserv 400.0 gram 4%
Gelé 0%
Kockskolan:
Så lagas nötfransyska > Äts ej
Så lagas nötinnanlår > Äts ej
Så bryner man > Äts ej
Så bräseras nötstek > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim 20 min )
- Förbered: Putsa köttet rent från hinnor. Torka av fukt. Bind ihop steken med bindgarn till rund form. Olja in köttet och salta.
- Bryna: Hetta upp en gryta med olja/smör på högsta värme. Bryn steken runt om. Ta ur köttet och stick in en stektermometer.
- Skala och grovskär löken. Lägg det i grytan och låt det fräsa ett par minuter på svag värme. Lägg tillbaka steken. Tillsätt ansjovis med spad, sirap, ättika, lagerblad, krydd- och vitpepparkorn, samt vatten och fond upp till 1/3-del av steken.
- Bräsera: Lägg på locket och låt sjuda på svag värme tills mört. Innertemperatur 60-70°C. Cirka 1,5 timme för stek på 1-1,5 kilo och 3-3,5 timmar för en 4-kilosstek. Prova med sticka som skall gå igenom utan större motstånd. Vänd steken efter halva tiden och ös den några gånger med skyn. Tillsätt mer vätska vid behov.
- Ta upp steken och låt vila i 30 minuter.
- Tillbehör: Skala morötter och potatis under tiden. Ansa brysselkål. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Koka morötter och brysselkål i lättsalt vatten i 5-10 minuter.
- Sås: Sila ner steksky i en kastrull (3 dl för 4 portioner). Tillsätt vatten vid behov. Mosa ansjovis och tillsätt. Tillsätt grädde och koka upp. Tillsätt stärkelsemjöl för tjockare sås. Låt sjuda 3 minuter. Smaka av med köttfond och kryddor.
- Servera: Skär upp köttet i tunna skivor och servera med tillbehör, inlagd gurka eller gelé.
Kockens kommentar
Slottstek var förr klassisk finmat på söndagar. För elegantare sås, smaksätt med portvin eller sherry. Alternativa tillbehör är potatisgratäng, klyftpotatis eller hasselbackspotatis (som på bilden). Helstekt lök passar till (läggs i ugnen den sista halvtimmen), Klassiskt tillbehör är heminlagd ättiksgurka (som måste tillredas en dag eller två i förväg). Se recept nedan. Inte oväntat kan man bli serverad slottsstek på slottscaféet vid anrika Skokloster, en lagom dagsutflykt från Stockholm.
Alternativa tillbehör
Fler recept inom Klassiska nötkötträtter
Liknande recept som Klassisk slottsstek, Herrgårdsstek
-
Biffstek med lök, Ångbåtsbiff med lök
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Oxstek (nötstek) i ugn tillagad på klassiskt vis
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Biff Rydberg
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Biff Greta, Biff special
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk surstek
Tid: 3 tim (+ 192 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Tore Wretman
-
Klassisk slottsstek, Herrgårdsstek
Tid: 2 tim 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Sjömansbiff, Bryggarbiff
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kokt rimmad oxbringa med rotmos
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Bräckt kokt oxbringa, klassisk restmat
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Gästgivarbiff - fylld lövbiff med ugnsbakad klyftpotatis
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan