Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Biff Greta, Biff special
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 168
Kcal / portion: 642
GBR (GI) / port: 5
Recept: 2569 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 13%
Fett: 9%
Kolhydrater: 9%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Ryggbiff marmorerad 800.0 gram 36%
Äggula 4.0 styck 8%
Senap fransk osötad 3.0 msk 2%
Senap svensk 3.0 msk 3%
Gul lök hackad 1.0 styck 2%
Smör till stekning 3.0 msk 11%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 21%
Matolja (majs) 2.0 msk 9%
Smör normalsaltat 2.0 msk 7%
Persilja till garnering 0.5 knippe 0%
Kockskolan:
Så pannsteks biff > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
- Finhacka lök. Hetta upp smör i stekpanna på medelvärme och fräs löken mjuk utan att bränna. Ställ åt sidan.
- Tärna köttet (ca 2x2 cm). Vispa ihop ägg med senap. Blanda tärningarna med senapsröran. Krydda med salt och peppar.
- Skala potatis. Tärna i små bitar.
- Hetta upp olja och smör i stekpanna och stek på högsta värme potatisen gyllenbrun. Salta och peppra.
- Stek samtidigt i annan panna biffbitarna på medelhög värme i smör cirka 5 minuter, tills paneringen fått lite färg och utan att bränna för hårt. Rör om någon gång. Köttet skall vara lätt rått inuti. Tillsätt löken.
- Lägg upp och garnera med persilja.
Kockens kommentar
Biff Special och Biff Greta är två likartade recept av biff stekt med senap, äggula och lök. Biff special sägs vara skapad av en köksmästare som ville ta tillvara överblivna bitar av biffen. Bitarna strimlades och blandades med en söt senapsmarinad och stektes i panna. Biff Greta uppstod i början av 1900-talet på Statshotellet i Karlstad där den serverades som vickning. Den döptes efter krögaren Fredrik Odéns hustru. Originalet tillagades av skrapad oxfilé som sedan stektes ungefär som en omelett, med andra ord ganska olikt dagens Biff Greta.
Passar till
Fler recept inom Klassiska nötkötträtter
Liknande recept som Biff Greta, Biff special
-
Biffstek med lök, Ångbåtsbiff med lök
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Oxstek (nötstek) i ugn tillagad på klassiskt vis
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Biff Rydberg
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Biff Greta, Biff special
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk surstek
Tid: 3 tim (+ 192 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Tore Wretman
-
Klassisk slottsstek, Herrgårdsstek
Tid: 2 tim 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Sjömansbiff, Bryggarbiff
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kokt rimmad oxbringa med rotmos
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Bräckt kokt oxbringa, klassisk restmat
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Gästgivarbiff - fylld lövbiff med ugnsbakad klyftpotatis
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan