Sjömansbiff, Bryggarbiff

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Sjömansbiff, Bryggarbiff

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Innanlår nöt

800.0 

gram

el. nötbog

 

 

Matfett till stekning

2.0 

msk

 

Tillbehör:

 

Gul lök

2.0 

st stora

Potatis

0.8 

kilo

Vatten till gryta

3.0 

dl

Köttfond koncentrerad

1.5 

msk

Lättöl (gärna mörkt)

33.0 

cl

Lagerblad

1.0 

blad

Timjan torkad

1.0 

tsk

Salt och svartpeppar

 

 

Persilja till garnering

 

 

 

Kockskolan:

 

Så lagas nötinnanlår >

 

 

Så bräseras nötstek >

 

 

Så bräseras nötbog >

 

 

Landskapsrätter >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 89

Kcal / portion: 480

GBR (GI) / port: 6

Recept: 1919 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 2%

Kolhydrater: 7%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 538 gram)

Ingredienser

Visa:

Innanlår nöt 800.0 gram 48%

el. nötbog %

Matfett till stekning 2.0 msk 10%

 

Tillbehör:

Gul lök 2.0 st stora 7%

Potatis 0.8 kilo 28%

Vatten till gryta 3.0 dl 0%

Köttfond koncentrerad 1.5 msk 2%

Lättöl (gärna mörkt) 33.0 cl 5%

Lagerblad 1.0 blad 0%

Timjan torkad 1.0 tsk 0%

Salt och svartpeppar 0%

Persilja till garnering 0%

 

Kockskolan:

Så lagas nötinnanlår > Äts ej

Så bräseras nötstek > Äts ej

Så bräseras nötbog > Äts ej

Landskapsrätter > Äts ej

Tillagning (1 tim 30 min )

  1. Putsa och skär köttet i cm-tjocka skivor. Platta ut dem helt lätt.
  2. Skala potatis och lök. Skär potatisen i tjocka skivor och löken tunt.
  3. Bryn eller fräs löken mjuk några minuter i smör i en stekpanna. Ta upp löken.
  4. Bryn köttskivorna ett par minuter på båda sidorna och krydda med salt och peppar.
  5. Häll på öl, vatten eller buljong. Tillsätt lagerblad och timjan. Lägg på lock och låt småputtra i 10 minuter.
  6. Varva potatis, kött och lök i en gryta eller eldfast form. Potatis skall ligga underst och överst. Häll på vätskan från stekpannan och tillsätt mer så att det täcker ingredienserna.
  7. Låt sjuda under lock på svag värme i 40-60 minuter tills köttet är mört.
  8. Servera direkt ur grytan. Garnera med hackad persilja.

Kockens kommentar

Sjömansbiff är en klassisk maträtt tillagad av skivad fransyska, ytter- eller innanlår som kokas i (mörkt) öl tillsammans med potatis, lök och kryddor. "Sjöman" för att det var praktiskt på båt att tillaga ingredienserna samlat i en gryta och för att öl var den vätska som fanns tillgängligt (i brist på färskt vatten). I England kallas rätten Boeuf Nelson efter sjöamiralen lord Nelson (som besegrade fransmännen vid Trafalgar). Bryggarbiff är en snarlik variant av sjömansbiff. Läs mer > Om grytbiffar. Sjömansbiff har utsetts av ICA Buffé till Blekinges landskasprätt (läs mer > Svenska landskapsrätter).

Passar till

Heminlagd ättiksgurka

Fler recept inom Klassiska nötkötträtter

Liknande recept som Sjömansbiff, Bryggarbiff