Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Oxfilé skivad

600.0 

gram

Gul lök

2.0 

st stora

Potatis

0.8 

kilo

Persilja finhackad

1.0 

msk

Smör till stekning

50.0 

gram

Matolja till stekning

0.5 

dl

Salt och peppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Grönsallad

200.0 

gram

Äggula

4.0 

styck

Senap svensk

 

 

 

Kockskolan:

 

Om bräcka, såtering >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 145

Kcal / portion: 600

GBR (GI) / port: 5

Recept: 2401 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 8%

Kolhydrater: 9%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 413 gram)

Ingredienser

Visa:

Oxfilé skivad 600.0 gram 30%

Gul lök 2.0 st stora 6%

Potatis 0.8 kilo 22%

Persilja finhackad 1.0 msk 0%

Smör till stekning 50.0 gram 15%

Matolja till stekning 0.5 dl 17%

Salt och peppar 0%

 

Tillbehör:

Grönsallad 200.0 gram 1%

Äggula 4.0 styck 9%

Senap svensk 0%

 

Kockskolan:

Om bräcka, såtering > Äts ej

Tillagning (45 min )

  1. Skala potatisen. Tärna smått. Skala och finhacka lök. Skär oxfilén i kuber 3x3 centimeter. Salta och peppra. Använd helst flera stekpannor.
  2. Fräs lök i smör och olja på medelvärme. Krydda. Lägg åt sidan. Håll varmt.
  3. Stek potatis gyllenbrun och lätt knaprig i smör på medelhög värme. Salta lätt. Håll det varm.
  4. Bryn köttet hastigt i smör+olja på hög värme, så att köttet får mörk stekyta utan att vara bränd och en rosa insida.
  5. Lägg upp kött, lök och potatis i rader på fat eller tallrik. Lägg på en äggula. Strö persilja över.
  6. Servera med senap eller senapsmousse (se kommentar nedan).

Kockens kommentar

Originalreceptet skapades på 1800-talet av Hôtel Rydberg vid Gustav Adolfs Torg i Stockholm. Ursprungligen skulle potatisen först kokas 7 minuter med skal och köttet blandas med löken. Rätten tillagas av oxfilé och inte av biffen (ytterfilén). Förebilden var Boeuf Lyonnais ("nötkött från Lyon", där boeuf blev "biff" och "lyon" avser "med lök"), se recept Boeuf sauté Lyonnais.

Senapsmousse är gott tillbehör. Till 4 portioner: Vispa upp 2 dl grädde, tillsätt 1 dl socker. Rör ner 1 dl Colemans senapspulver, eventuellt också lite mosade bruna senapskorn. Låt stå och dra en stund i kylen. Vid servering, doppa en matsked i varmvatten. Forma små ägg av moussen och lägg på köttet.                            

Alternativ

Boeuf Lyonnaise

Biff Greta, Biff special

Fler recept inom Klassiska nötkötträtter

Liknande recept som Biff Rydberg