Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 92

Kcal / portion: 506

GBR (GI) / port: 7
Recept: 2025 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 3%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Ryggbiff marmorerad 4.0 skivor 39%
Gul lök 5.0 styck 13%
Smör till stekning 4.0 msk 19%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 27%
Saltgurka 4.0 styck 1%
Grönsallad 200.0 gram 1%
Kockskolan:
Så pannsteks biff > Äts ej
När är biffen färdigstekt? Äts ej
Kock: Tore Wretman
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (25 min )
- Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.
- Lök: Skala och skiva lök, dela på ringarna. Stek löken långsamt i smör tills den blir jämt gul-brunfärgad och helt genomstekt. Salta på löken och slå tills vidare upp den i en bunke.
- Biffar: Platta ut biffarna helt lätt med flatsidan av en stor kniv eller med knytnäven. Torka av, salta och peppra köttet.
- Hetta upp stekpanna på högsta värme med smör. Stek inte mer än två köttbitar samtidigt i pannan. Lägg i köttet och vänd det varje halvminut. För rosa insida, stek totalt lika många minuter per sida som biffen är tjock mätt i centimeter. Läs mer > Så pannsteks biff. Lägg biffarna på ett fat.
- Avsluta: Häll bort det brända smöret i pannan. Lägg i en ny ordentlig smörklick. Just när det börjar brynas, slå i löken och stek på stark värme under omrörning med en stekgaffel till löken fått brun färg.
- Slå löken över biffarna eller servera köttet på en bädd av lök och med potatis samt inlagd gurka. Gärna också med en fräsch sallad till.
Kockens kommentar
Namnet ångbåtsbiff kommer sig av att man ursprungligen stekte biffen direkt på den heta ångbåtspannan. Ångbåtsbiff har av ICA Buffé utsetts till Upplands landskapsrätt (läs mer > Landskapsrätter).
Passar till
Fler recept inom Klassiska nötkötträtter
Liknande recept som Biffstek med lök, Ångbåtsbiff med lök
-
Biffstek med lök, Ångbåtsbiff med lök
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Oxstek (nötstek) i ugn tillagad på klassiskt vis
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Biff Rydberg
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Biff Greta, Biff special
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk surstek
Tid: 3 tim (+ 192 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Tore Wretman
-
Klassisk slottsstek, Herrgårdsstek
Tid: 2 tim 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Sjömansbiff, Bryggarbiff
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kokt rimmad oxbringa med rotmos
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Bräckt kokt oxbringa, klassisk restmat
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Gästgivarbiff - fylld lövbiff med ugnsbakad klyftpotatis
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan