Biffstek med lök, Ångbåtsbiff med lök

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Biffstek med lök, Ångbåtsbiff med lök

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Ryggbiff marmorerad

4.0 

skivor

Gul lök

5.0 

styck

Smör till stekning

4.0 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Potatis

0.8 

kilo

Saltgurka

4.0 

styck

Grönsallad

200.0 

gram

 

Kockskolan:

 

Så pannsteks biff >

 

 

När är biffen färdigstekt?

 

 

Landskapsrätter >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 92

Kcal / portion: 506

GBR (GI) / port: 7

Recept: 2025 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 3%

Kolhydrater: 7%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 550 gram)

Ingredienser

Visa:

Ryggbiff marmorerad 4.0 skivor 39%

Gul lök 5.0 styck 13%

Smör till stekning 4.0 msk 19%

Salt och peppar 0%

 

Tillbehör:

Potatis 0.8 kilo 27%

Saltgurka 4.0 styck 1%

Grönsallad 200.0 gram 1%

 

Kockskolan:

Så pannsteks biff > Äts ej

När är biffen färdigstekt? Äts ej

Landskapsrätter > %

Tillagning (25 min )

  1. Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.
  2. Lök: Skala och skiva lök, dela på ringarna. Stek löken långsamt i smör tills den blir jämt gul-brunfärgad och helt genomstekt. Salta på löken och slå tills vidare upp den i en bunke.
  3. Biffar: Platta ut biffarna helt lätt med flatsidan av en stor kniv eller med knytnäven. Torka av, salta och peppra köttet.
  4. Hetta upp stekpanna på högsta värme med smör. Stek inte mer än två köttbitar samtidigt i pannan. Lägg i köttet och vänd det varje halvminut. För rosa insida, stek totalt lika många minuter per sida som biffen är tjock mätt i centimeter. Läs mer > Så pannsteks biff. Lägg biffarna på ett fat.
  5. Avsluta: Häll bort det brända smöret i pannan. Lägg i en ny ordentlig smörklick. Just när det börjar brynas, slå i löken och stek på stark värme under omrörning med en stekgaffel till löken fått brun färg. 
  6. Slå löken över biffarna eller servera köttet på en bädd av lök och med potatis samt inlagd gurka. Gärna också med en fräsch sallad till.

Kockens kommentar

Namnet ångbåtsbiff kommer sig av att man ursprungligen stekte biffen direkt på den heta ångbåtspannan. Ångbåtsbiff har av ICA Buffé utsetts till Upplands landskapsrätt (läs mer > Landskapsrätter).

Passar till

Grönsallad helt enkelt

Fler recept inom Klassiska nötkötträtter

Liknande recept som Biffstek med lök, Ångbåtsbiff med lök