Om minisallat

Fotograf/bild: Film: Tomberry Z, mini romaine

Om minisallat

(minisallat, jungfrusallat, primörblad)

Engelsk översättning baby salad, baby leaf

Fransk översättning bébé salade, bébé feuille

Italiensk översättning insalata di bambino, foglia di bambino

Tysk översättning Babysalat, Babyblatt

Spansk översättning ensalada de bebé, hoja de bebé

Minisallat är helt enkelt en liten sallat, vanligtvis unga späda primörblad av en sallat, men kan också vara utvecklade dvärgvarianter. Dessa har på senare år blivit allt populärare och nya varianter dyker hela tiden upp. Gränsen mellan skott, primörblad och (vuxen) sallat är svår att dra. Endiv är ett bra exempel på en minisallat, utvecklad från rotcikoria, en besk sallatsart. Romansallat och rucola säljs huvudsakligen som "tonårssallat" det vill säga ett mellanting mellan mini och fullt utvecklad planta. Se film, klicka på "Tomberry" under bilden ovan. Läs mer > Om sallat.

Jungfrusallad är ett begrepp som förekommer i handeln som en beteckning på en blandning av minisallater, ofta innehållande rucola, röda mangoldskott och någon späd bladsallat.

Odling: Minisallater odlas på samma sätt som annan sallat, men sås tätare. Minisallat passar utmärkt att odla på balkongen eller i kruka inomhus. Det finns påsar i fröhandeln avsedda som minisallat, ofta kallad babyleaf. Spara plantans hjärtblad så växer det ut nya blad efter några veckor. Läs mer Odla minisallat.


SÅ ANVÄNDS MINISALLAT

Minisallat används som annan sallat. Läs mer, se respektive minisallat i högerkolumnen. Se recept, klicka på "sallat" till höger om bilden ovan.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05

Läs mer

Om sallat

Odla sallat

Odla minisallat

Odla skott

Recept med Om minisallat

Det finns 10 recept med Om minisallat