Ankbröst med mango och brysselkålssallad

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Ankbröst med mango och brysselkålssallad

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Ankbröst med skinn

3.0 

styck

Brysselkål färsk

200.0 

gram

Mango mogen

1.0 

styck

Rödlök

0.5 

styck

Citron juice+fruktkött

0.5 

styck

Olivolja

3.0 

msk

Jungfrusallat (blandsallat)

100.0 

gram

Balsamvinäger röd }

1.0 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Kockskolan:

 

Så lagas anka >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Briccotondo Barbera

Smakrikt rött vin
Pris: 77 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 326

Kcal / portion: 1056

GBR (GI) / port: 1

Recept: 4224 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 31%

Kolhydrater: 4%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 324 gram)

Ingredienser

Visa:

Ankbröst med skinn 3.0 styck 84%

Brysselkål färsk 200.0 gram 2%

Mango mogen 1.0 styck 4%

Rödlök 0.5 styck 1%

Citron juice+fruktkött 0.5 styck 1%

Olivolja 3.0 msk 8%

Jungfrusallat (blandsallat) 100.0 gram 1%

Balsamvinäger röd } 1.0 msk 0%

Salt och peppar 0%

 

Kockskolan:

Så lagas anka > Äts ej

Tillagning (40 min )

  1. Sätt ugnen på 100°C. Ansa brysselkål.
  2. Anka: Skär rutmönster på ankbröstens fettsida. Salta och peppra runt om.
  3. Hetta upp en stekpanna på högsta värme och stek fettsidan i 3-5 minuter tills den fått knaprig yta.
  4. Lägg över i en ugnssäker form med fettsidan uppåt och stick in en stektermoter. Sätt in i ugnen i cirka 15 minuter till innertemperatur 60-65°C. Ta ut köttet och låt det vila en stund.
  5. Tillbehör: Koka brysselkål i lättsaltat vatten i 10 minuter. Låt rinna av.
  6. Skär ner mango i mindre bitar. Skala och finhacka rödlök. Blanda mango och lök med brysselkål i en bunke. Tillsätt olivolja citronjuice och salt.
  7. Servera: Lägg sallad på ett fat. Lägg på kålblandningen. Lägg på skivad anka. Häll lite balsamsirap på ankköttet.

Kockens kommentar

Anka är fet mat, men det mesta av fettet sitter i skinnet. Här beräknas portions- och näringsvärden utifrån att man inte äter fettkappan (skinnet). Portionsvikt 135 gram rent kött och kalorimängd 200 Kcal/portion. Äter man även kappan väljs ingrediens "Ankbröst, skinnet äts", vilket ger en portionsmängd på 180 gram (+33%) och 890 Kcal/portion (+143%). En ansenlig ökning med andra ord. Behåll skinnet på vid tillagning och skär bort det på tallriken. Tänk på att inte heller använda skyn som är mycket fet, om man vill undvika fett.

Portionsberäkning: Ett normalstort ankbröst inköpt i butik väger runt 300 gram varav skinnkappan utgör cirka 25% = köttvikt 225 gram. Köttet vikt minskar cirka 20% vid tillagning, vilket ger tillagad köttvikt av 180 gram. En normal portionsvikt är cirka 140 gram för en måltid utan förrätt (dvs 1 bröst = 1,3 portioner). Äter man även skinnet blir ätbart 300 x 0,8 = 240g/140 = 1,7 portioner. Generellt brukar 3 normalstora ankbröst vara lagom till 4 portioner. Läs mer > Klicka på ingrediensen ankbröst.

Passar till

Sauce ā la orange, apelsinsås

Fler recept inom Anka och gås

Liknande recept som Ankbröst med mango och brysselkålssallad