Quiche lorraine - fransk skinkpaj (vickning)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Quiche lorraine - fransk skinkpaj (vickning)

Lägg till ingredienser

Antal bufféportioner: 8

Pajdeg:

 

Vetemjöl

2.5 

dl

Smör el. margarin

75.0 

gram

Ägg

1.0 

styck

Salt

1.0 

krm

 

Fyllning:

 

Bacon

150.0 

gram

Hårdost riven

200.0 

gram

Ägg

2.0 

styck

Creme fraiche

2.0 

dl

Muskot riven

1.0 

krm

Salt och vitpeppar

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 384

Kcal / portion: 396

GBR (GI) / port: 2

Recept: 3171 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 14%

Fett: 30%

Kolhydrater: 14%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 103 gram)

Ingredienser

Visa:
Pajdeg:

Vetemjöl 2.5 dl 17%

Smör el. margarin 75.0 gram 17%

Ägg 1.0 styck 2%

Salt 1.0 krm 0%

 

Fyllning:

Bacon 150.0 gram 16%

Hårdost riven 200.0 gram 23%

Ägg 2.0 styck 4%

Creme fraiche 2.0 dl 20%

Muskot riven 1.0 krm 0%

Salt och vitpeppar 0%

Tillagning (30 min + 1 tim 30 min )


Gör i ordning i förväg:

  1. Pajdeg: Häll mjöl och salt i en bunke. Tillsätt ägg, lite salt och kallt smör skuret i bitar. Knåda snabbt samman degen. Tryck ut den i pajformen. Ställ in i kylskåpet minst en timme.

  2. Hacka bacon smått och stek på medelhög värme i en stekpanna tills det börjar ta färg. Lägg på hushållspapper att rinna av.

  3. Vispa ägg och rör ner créme fraiche. Krydda med muskot och peppar. Ställ kallt.

  4. Riv parmesan. Ställ svalt. 

45 minuter före servering:

  1. Sätt ugnen på 220°C. Ta ut pajformen. Nagga (picka) degen med en gaffel.

  2. Fördela bacon i pajformen och strö över riven ost. Häll över äggblandningen.

  3. Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter. Servera pajen varm.

Kockens kommentar

Lorraine ligger i nordöstra Frankrike intill Champagne och Alsace. Rätten, namngiven efter distriktet, uppfanns av en bagare i Nancy någon gång på 1500-talet. Orginalet är med rökt sidfläsk och utan ost (som smugit sig in senare).

Fler recept inom Gott slut (vickning)

Liknande recept som Quiche lorraine - fransk skinkpaj (vickning)