Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 384

Kcal / portion: 396

GBR (GI) / port: 2
Recept: 3171 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 14%
Fett: 30%
Kolhydrater: 14%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Pajdeg:
Vetemjöl 2.5 dl 17%
Smör el. margarin 75.0 gram 17%
Ägg 1.0 styck 2%
Salt 1.0 krm 0%
Fyllning:
Bacon 150.0 gram 16%
Hårdost riven 200.0 gram 23%
Ägg 2.0 styck 4%
Creme fraiche 2.0 dl 20%
Muskot riven 1.0 krm 0%
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 1 tim 30 min )
Gör i ordning i förväg:
- Pajdeg: Häll mjöl och salt i en bunke. Tillsätt ägg, lite salt och kallt smör skuret i bitar. Knåda snabbt samman degen. Tryck ut den i pajformen. Ställ in i kylskåpet minst en timme.
- Hacka bacon smått och stek på medelhög värme i en stekpanna tills det börjar ta färg. Lägg på hushållspapper att rinna av.
- Vispa ägg och rör ner créme fraiche. Krydda med muskot och peppar. Ställ kallt.
- Riv parmesan. Ställ svalt.
45 minuter före servering:
- Sätt ugnen på 220°C. Ta ut pajformen. Nagga (picka) degen med en gaffel.
- Fördela bacon i pajformen och strö över riven ost. Häll över äggblandningen.
- Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter. Servera pajen varm.
Kockens kommentar
Lorraine ligger i nordöstra Frankrike intill Champagne och Alsace. Rätten, namngiven efter distriktet, uppfanns av en bagare i Nancy någon gång på 1500-talet. Orginalet är med rökt sidfläsk och utan ost (som smugit sig in senare).
Fler recept inom Gott slut (vickning)
Liknande recept som Quiche lorraine - fransk skinkpaj (vickning)
-
Gubbröra (vickning)
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Janssons frestelse (vickning)
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kaviarströmming (buffé)
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Skinkrullar (vickning)
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pelle Janssons tigerbiff (vickning)
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Råbiff på macka (vickning)
Tid: 5 min (+ 10 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Oxfilétartar med vaktelägg (vickning)
Tid: 15 min (+ 15 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Halstrad råbiff (vickning)
Tid: 15 min (+ 20 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Korvpytt (vickning)
Tid: 15 min (+ 15 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Sesams kycklingspett (vickning)
Tid: 15 min (+ 15 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan