
Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Syntetiska sötningsmedel
(Syntetiska sötningsmedel > sakarin, cyklamat, aspartam, acesulfamkalium, sukralos, neohesperidindihydrochalcon, taumatin)
Synthetic sweeteners > saccharin, cyclamate, aspartame
Edulcorants synthétiques > saccharine, cyclamate, aspartame
Dolcificanti sintetici > saccarina, ciclamato, aspartame
Synthetische Süßstoffe > Saccharin, Cyclamat, Aspartam
Edulcorantes sintéticos > sacarina, ciclamato, aspartamo
Syntetiska sötningsmedel ("syntetiskt socker") är kemiskt framställda sötningsmedel. Vissa förekommer i växter och djur (läs mer > Sockeralkoholer). Sötningsmedlena används flitigt i matindustrin. Syntetiska sötningsmedel klassas som livsmedelstillsatser och måste varudeklareras. Varumärken se lilla högerkolumnen. De tre vanligaste är
- Aspartam är ett syntetiskt sötningsmedel som används i sockerfri saft, sylt, läskedrycker, glass, tuggummi med mera.
- Cyklamat har en besk bismak som dämpas tillsammans med till exempel sackarin. Tidigare var cyklamat i Sverige endast godkänt för enskilt bruk, men sedan våren 1999 gäller EU:s regler även i Sverige. Cyklamat används till bland annat till glass, drycker, desserter, lättsockrad sylt, konfektyrer och tuggummi.
- Sackarin har en metallisk bismak och får en besk smak vid upphettning men ger en rent söt smak i kombination med cyklamat. I Sverige är sackarin godkänt som sötningsmedel för enskilt bruk samt i vissa bär- och fruktprodukter, läskedrycker och i svagdricka.
Syntetiska icke energigivande sötningsmedel, sötman jämfört med sackaros (vanligt socker):
- Cyklamat (E952) : 30-40 gånger sötare än socker.
- Aspartam (E951): 150-200 gånger sötare än socker.
- Acesulfam K (E950): 200 gånger sötare än socker.
- Steviosid: 250-300 gånger sötare än socker.
- Sukralos (E955): 500-600 gånger sötare än socker.
- Sackarin E954): 300-700 gånger sötare än socker.
- Neohesperidin DC: 1500 gånger sötare än socker.
- Alitam: 2000 gånger sötare än socker.
- Neotam: 7.000-13.000 gånger sötare än socker.
Läs mer > Tillsatta sötningsmedel (och se respektive E-nummer).
Hälsa: De icke energigivande är lämpliga sötningsmedel för alla som vill undvika kalorier och för diabetiker. Flera av dessa sötningsmedel har ifrågasatts ur hälsosynpunkt.
SÅ ANVÄNDS SÖTNINGSMEDEL
Syntetiska sötningsmedel används industriellt som ersättare av vanligt socker bl.a. i läsk, glass och konfektyrer. Sötningsmedlena är också användbara för diabetiker och andra som vill undvika vanligt, energirikt socker. Syntetiskt socker kan dock inte rakt av ersätta vanligt socker. De ger inte sockrets konsitens och hållbarhet vid t.ex. konservering och gravning. Dessutom ger de syntetiska medlen annorlunda smakupplevelser.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-05
Läs mer
Recept med Syntetiska sötningsmedel
Det finns 32 recept med Syntetiska sötningsmedel
-
GI-mandelmassa
Tid: 10 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Frozen yoghurt, fryst yoghurt grundrecept
Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Blåbär med färskostcrème (utan socker)
Tid: 10 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Kiwisorbet utan tillsatt socker
Tid: 10 min (+ 2 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Biscotti - nötskorpor, mandelskorpor
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Marängsviss med banan och glass utan socker
Tid: 1 tim 20 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Het tomatchilisås (utan socker)
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare:
-
Choklad- och russinbrownies utan tillsatt socker
Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Canderel
-
Jordgubbar i lime (utan tillsatt socker)
Tid: 10 min (+ 20 min) , Svarighet: Lätt, Receptgivare:
-
Sockerfria scones med hallon och choklad
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Rent-a-Chef