(Syntetiska sötningsmedel > sakarin, cyklamat, aspartam, acesulfamkalium, sukralos, neohesperidindihydrochalcon, taumatin)
Synthetic sweeteners > saccharin, cyclamate, aspartame
Edulcorants synthétiques > saccharine, cyclamate, aspartame
Dolcificanti sintetici > saccarina, ciclamato, aspartame
Synthetische Süßstoffe > Saccharin, Cyclamat, Aspartam
Edulcorantes sintéticos > sacarina, ciclamato, aspartamo
Syntetiska sötningsmedel ("syntetiskt socker") är kemiskt framställda sötningsmedel. Vissa förekommer i växter och djur (läs mer > Sockeralkoholer). Sötningsmedlena används flitigt i matindustrin. Syntetiska sötningsmedel klassas som livsmedelstillsatser och måste varudeklareras. Varumärken se lilla högerkolumnen. De tre vanligaste är
Syntetiska icke energigivande sötningsmedel, sötman jämfört med sackaros (vanligt socker):
Läs mer > Tillsatta sötningsmedel (och se respektive E-nummer).
Hälsa: De icke energigivande är lämpliga sötningsmedel för alla som vill undvika kalorier och för diabetiker. Flera av dessa sötningsmedel har ifrågasatts ur hälsosynpunkt.
SÅ ANVÄNDS SÖTNINGSMEDEL
Syntetiska sötningsmedel används industriellt som ersättare av vanligt socker bl.a. i läsk, glass och konfektyrer. Sötningsmedlena är också användbara för diabetiker och andra som vill undvika vanligt, energirikt socker. Syntetiskt socker kan dock inte rakt av ersätta vanligt socker. De ger inte sockrets konsitens och hållbarhet vid t.ex. konservering och gravning. Dessutom ger de syntetiska medlen annorlunda smakupplevelser.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-05