
Bifftomater
(bifftomat, Beefmaster VFN, Big Beef, Pink Beefsteak, Brandywine, Bucking Bronco, Cherokee Purple, Marmelade, Mortange Lifter tomatoes)
beef heart tomato, beef tomato, beefsteak tomato
tomate cœur de bœuf
pomodore cuore di bue
Rinderherz Tomaten
tomate de corazón de res
Grupper inom
Tomater:
Stora tomater väger runt 200 gram per styck. Extra stora tomater (300- 500 gram) brukar kallas bifftomater. De riktigt stora "biffarna" förekommer sällsynt i handeln för att de är svårhanterade i distributionsledet och förekommer därför främst hemodlat. De kan väga upp till 1 kilo.
Bifftomater: Fruktköttet är fast med många små rum. De är oftast röda eller rosa. Namnet dels för att den passar skivade som pålägg på en stor biffstek, dels för att tomaten anses likna ett oxhjärta i form och i genomskärning. Alltså egentligen "oxhjärtatomater". Det finns många varianter av bifftomater särskilt i USA där allt skall vara stort, till exempel Beefmaster VFN, Big Beef, Bucking Bronco, Pink Beefsteak, Brandywine, Cherokee Purple, Marmelade, Mortange Lifter med flera.
- Smak: Som regel saftigare än vanliga tomater, men mindre smakrika. Bifftomater har förhållandevis låga halter av umami.
- Alternativ vara: Vanliga tomater.
- Försäljning: Riktiga bifftomater är sällsynt förekommande i butik. Däremot kallas ibland stora vanliga tomater ibland för bifftomat.
- Förvaras i 11-14°C, hållbar upp till två veckor. Tomater är känsliga för kyla och skall aldrig förvaras i kylskåp, rumstemperatur är bättre.
SÅ ANVÄNDS BIFFTOMATER
Bifftomater används som vanliga tomater. De stora tomaterna passar speciellt bra varm, grillad, ugnsbakad och fylld.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-04
Läs mer
Recept med Bifftomater
Det finns 10 recept med Bifftomater
-
Lammracks provencale med sparris och potatissallad
Tid: 20 min (+ 2 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Portabellosandwich med mozzarella och aioli
Tid: 25 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
BLT sandwich
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Fisksoppa med räkor och saffran
Tid: 1 tim , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Färsfyllda tomater på rårisbädd
Tid: 35 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Beatrice, Kockskolan
-
Club sandwich på surdegsbröd
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Kycklingburgare med bacon och bluecheesedressing
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kronfågel
-
Äggröra med grönt
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ostgratinerad falukorv med potatismos
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pulled pork burger med chipotlemajonnäs
Tid: 45 min (+ 6 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Din Vinguide