Ostgratinerad falukorv med potatismos

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Ostgratinerad falukorv med potatismos

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Falukorv

600.0 

gram

Grevé hårdost 28%

200.0 

gram

Bifftomater

2.0 

styck

Olivolja

 

 

Kryddgrönt till garnering

 

 

 

Tillbehör:

 

Potatis

800.0 

gram

Mjölk

2.0 

dl

Smör normalsaltat

 

 

Salt

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 149

Kcal / portion: 752

GBR (GI) / port: 6

Recept: 3007 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 10%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 504 gram)

Ingredienser

Visa:

Falukorv 600.0 gram 52%

Grevé hårdost 28% 200.0 gram 24%

Bifftomater 2.0 styck 2%

Olivolja 0%

Kryddgrönt till garnering 0%

 

Tillbehör:

Potatis 800.0 gram 18%

Mjölk 2.0 dl 4%

Smör normalsaltat 0%

Salt 0%

Tillagning (30 min )

  1. Sätt ugnen på 190°C.
  2. Ta av skinnet på korven och skiva den tjockt. Skiva ost (tjocka skivor) och tomater.
  3. Skala, dela och koka potatisen mjuk.
  4. Fetta in en ugnssäker form och varva falukorv med tomater och ost. Häll lite olivolja över. Sätt i ugn cirka 15 minuter, tills osten smält och korven fått fin färg. Ta ut och klipp lite kryddgrönt över.
  5. Häll av vattnet från potatisen och sätt tillbaka på plattan. Mosa potatisen i kastrullen med potatisstöt eller gaffel. Tillsätt en klick smör och mjölk till lagom konsistens. Smaka av med salt.

Kockens kommentar

Korven har sitt ursprung från koppargruvan i Falun från 800-talet e.Kr. Där använde man ox- och hästhud som band till malmhissarna. Läs mer, klicka på ingrediensen.

Alternativ

Ugnsstekt falukorv

Falulåda deluxe

Fler recept inom Ugnstekt korv

Liknande recept som Ostgratinerad falukorv med potatismos