 
  
              
  
    
              
    
  
              Bifftomater
(bifftomat, Beefmaster VFN, Big Beef, Pink Beefsteak, Brandywine, Bucking Bronco, Cherokee Purple, Marmelade, Mortange Lifter tomatoes)
                 beef heart tomato, beef tomato, beefsteak tomato
                beef heart tomato, beef tomato, beefsteak tomato 
              
                 tomate cœur de bœuf
                tomate cœur de bœuf
              
                 pomodore cuore di bue
                pomodore cuore di bue
              
                 Rinderherz Tomaten
                Rinderherz Tomaten
              
                 tomate de corazón de res
                tomate de corazón de res
              
                Grupper inom
                Tomater:
              
              
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
    
    
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
          
              
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
            Stora tomater väger runt 200 gram per styck. Extra stora tomater (300- 500 gram) brukar kallas bifftomater. De riktigt stora "biffarna" förekommer sällsynt i handeln för att de är svårhanterade i distributionsledet och förekommer därför främst hemodlat. De kan väga upp till 1 kilo.
Bifftomater: Fruktköttet är fast med många små rum. De är oftast röda eller rosa. Namnet dels för att den passar skivade som pålägg på en stor biffstek, dels för att tomaten anses likna ett oxhjärta i form och i genomskärning. Alltså egentligen "oxhjärtatomater". Det finns många varianter av bifftomater särskilt i USA där allt skall vara stort, till exempel Beefmaster VFN, Big Beef, Bucking Bronco, Pink Beefsteak, Brandywine, Cherokee Purple, Marmelade, Mortange Lifter med flera.
- Smak: Som regel saftigare än vanliga tomater, men mindre smakrika. Bifftomater har förhållandevis låga halter av umami.
- Alternativ vara: Vanliga tomater.
- Försäljning: Riktiga bifftomater är sällsynt förekommande i butik. Däremot kallas ibland stora vanliga tomater ibland för bifftomat.
- Förvaras i 11-14°C, hållbar upp till två veckor. Tomater är känsliga för kyla och skall aldrig förvaras i kylskåp, rumstemperatur är bättre.
SÅ ANVÄNDS BIFFTOMATER
Bifftomater används som vanliga tomater. De stora tomaterna passar speciellt bra varm, grillad, ugnsbakad och fylld.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-04
Läs mer
Recept med Bifftomater
Det finns 10 recept med Bifftomater
- 
                
                    Lammracks provencale med sparris och potatissalladTid: 20 min (+ 2 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: 
- 
                
                    Portabellosandwich med mozzarella och aioliTid: 25 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    BLT sandwichTid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Fisksoppa med räkor och saffranTid: 1 tim , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Färsfyllda tomater på rårisbäddTid: 35 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Beatrice, Kockskolan 
- 
                
                    Club sandwich på surdegsbrödTid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Kycklingburgare med bacon och bluecheesedressingTid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kronfågel 
- 
                
                    Äggröra med gröntTid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Ostgratinerad falukorv med potatismosTid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Pulled pork burger med chipotlemajonnäsTid: 45 min (+ 6 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Din Vinguide 
 Skriv ut vara
                  Skriv ut vara
                