Slanggurka

Slanggurka

(drivhusgurka, växthusgurka, Så används slanggurka)

Slanggurka (Cucumis sativus cucurbitaceae) tillhör familj gurkväxter och är nära släkt med bland annat melon, pumpa och squash. Det är en klättrande eller markkrypande växt. Det finns olika varianter. Antingen den gröna "vanliga" gurkan (bild ovan) som används som grönsak, eller den gul-gröna asiagurkan, som främst används till inläggning (läs mer Asiagurka). Slanggurka benämns ibland drivhusgurka eller växthusgurka, till åtskillnad från den frilandsodlade druvgurkan (läs mer > Druvgurka). Sägs bara "gurka" i ett recept, så avses nästan alltid färsk grön slanggurka.

  • Vikt: En normalstor slanggurka i butik väger cirka 400 gram. 96% är är vatten (ostron "bara" 87%).
  • Smak: Skalet har lätt besk smak, fruktköttet har mild, lätt syrlig och frisk smak.
  • Alternativ: Druvgurka, asiagurka, squash, pumpa.
  • Försäljning/säsong: Säljs färsk året om i butik. Svensk växthusodlad från mars till mitten av oktober. Under höst och vinter import från Spanien och under tidig vår från Holland. Gurka fungerar inte att frysas.
  • Förvaras bäst vid +12°C. Optimal luftfuktighet 90-95%. Skadas av för hög eller för låg temperatur. Gurkan plastas för inte torka ut och kan då transporteras och säljas i torrare luft och högre värme. Behåll gärna plasthöljet som kvar som skydd. Hållbar 1-2 veckor. Gurka är extra känsligt för ethylen, som påskyndar mogningsprocessen. Förvara därför inte gurka tillsammans med till exempel äpplen och tomater som avger mycket ethylen (läs mer > etengas).

Historia: Härkomst är från Indien och känd redan för 3000 år sedan. Det berättas att kejsar Tiberius (år 14-37) krävde att det varje dag året runt skulle finnas färska gurkor på hans bord. Romarna var troligen de första som började med gurkodling i reglerat klimat.


SÅ ANVÄNDS SLANGGURKA

Ansa: Gurkan sköljs ren, skivas eller hackas. När man hackar den för att ingå i en sallad brukar man med en sked skrapa ur den vattniga kärnhuset (mittdelen) för att slippa löst rinnande gurka. Dela i så fall gurkan på längden och skrapa ur med liten sked. Ibland skalas gurkan för att skalet är ganska beskt och hårt, vilket enklast görs med en potatisskalare (se exempel recept > Inlagd ättiksgurka).

Rå slanggurka används skivad eller hackad i salladsblandningar, som smörgåspålägg, garnering, eller som tillbehör till fisk, kött eller andra maträtter. Råa tjockare skivor kan fungera som botten i cocktailtilltugg med ett gott pålägg, eller skuren i stavar till dip. Av gurka tillreder man utmärkta och kalorifattiga förrättssoppor som serveras kalla, eller en fräsch mousse/paté passande till buffén. Blancherad (hastigt kokt) gurka som halveras på längden och kärnats ur kan fyllas med färs och ugnsstekas. I gratänger fungerar gurka inte väl för att den är för vattnig. Gurka kan formas vackert på många sätt, se filmer via länk nedan.

Š Kunskapskokboken. Reviderat 2016-02

Läs mer

Etengas

Meloner

Gurkor

Film: Gurkonst 1

Film: Gurkkonst 2

Film: Gurkkonst rosor

Film: Gurkkonst ringar

Film: Fyllda gurkskivor

Film: Gurkkonst blomma

Recept med Slanggurka

Det finns 11 recept med Slanggurka