Souvlaki med pita, grekiskt grillkött i bröd

Foto: Film: Tony Kavalieros, souvlaki

Souvlaki med pita, grekiskt grillkött i bröd

Lägg till ingredienser

Portioner: 10

Fläskfilé

2.0 

styck

Grillspett

10.0 

styck

 

Marinad:

 

Senap

2.0 

msk

Matolja

1.0 

dl

Citronjuice

1.0 

msk

Spiskummin mald

2.0 

tsk

Rökt paprikapulver

2.0 

tsk

 

Tzatziki:

 

Slanggurka

1.0 

styck

Salt

1.0 

tsk

Vitlök

3.0 

klyftor

Oregano torkad

1.0 

msk

Mynta färskhackad

1.0 

dl

Yoghurt grekisk

6.0 

dl

Olivolja

2.0 

msk

Rödvinsvinäger

1.0 

msk

 

Tillbehör:

 

Pitabröd

10.0 

styck

Tomater

4.0 

styck

Rödlök

1.0 

styck

Persilja

1.0 

knippe

Salt och peppar

 

 

 

Kockskolan:

 

Om pitabröd >

 

 

Om marinering >

 

 

Om grillning, halstring >

 

 

Om utegrillning >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 152

Kcal / portion: 506

GBR (GI) / port: 4

Recept: 5064 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 7%

Kolhydrater: 12%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 334 gram)

Ingredienser

Visa:

Fläskfilé 2.0 styck 24%

Grillspett 10.0 styck Äts ej

 

Marinad:

Senap 2.0 msk 1%

Matolja 1.0 dl 16%

Citronjuice 1.0 msk 0%

Spiskummin mald 2.0 tsk 0%

Rökt paprikapulver 2.0 tsk 0%

 

Tzatziki:

Slanggurka 1.0 styck 1%

Salt 1.0 tsk 0%

Vitlök 3.0 klyftor 0%

Oregano torkad 1.0 msk 0%

Mynta färskhackad 1.0 dl 0%

Yoghurt grekisk 6.0 dl 14%

Olivolja 2.0 msk 4%

Rödvinsvinäger 1.0 msk 0%

 

Tillbehör:

Pitabröd 10.0 styck 32%

Tomater 4.0 styck 1%

Rödlök 1.0 styck 1%

Persilja 1.0 knippe 0%

Salt och peppar 0%

 

Kockskolan:

Om pitabröd > Äts ej

Om marinering > Äts ej

Om grillning, halstring > Äts ej

Om utegrillning > Äts ej

Tillagning (1 tim 30 min + 1 tim )

Se film, klicka på "Tony Kavalieros" under bilden ovan.

  1. Pitabröd: Baka pitabröd om hemlagat önskas (= enkelt fixat på 1 timme, se dito recept). Finns färdiglagad att köpa i butik.
  2. Förbered grillning.
  3. Putsa och tärna köttet.
  4. Marinad: Blanda marinad enligt eget önskemål. Ingredienslistan enligt filmen och mängd = det som äts, men blanda gärna större sats.
  5. Blanda köttbitarna med marinaden i en skål och låt stå i 1 timme.
  6. Tzatziki: Riv gurka. Salta. Pressa ut vätska med handen. Skala och riv vitlök. Finhacka mynta. Blanda alla ingredienser i en skål. Smaka av. Ställ in i kylskåp.
  7. Tillbehör: Skiva tomater. Skala lök, halvera och skär i tunna skivor. Finhacka persilja. Lägg i separata skålar.
  8. Grilla: Trä köttet på grillspett. Lägg på grillen och grilla tills genomstekt i cirka 8 minuter. Pensla gärna med överbliven marinad. Värm brödet på indirekt värme.
  9. Servera: Skär av ena änden på pitabrödet så att en öppning på håligheten bildas. Låt gästerna själva fylla brödet med kött, tzatziki och tillbehör.

Kockens kommentar

Souvlaki/-a (grek. från souvia = grillspett) även kallad kalamaki är klassisk grekisk maträtt, det vill säga kött på spett. Vanligen fläskkött eller kyckling. Även grönsaker kan ingå på spettet. Här serverat i lika klassiska pitabröd (läs mer > Om pitabröd).

Alternativ

Hembakat pitabröd

Pitabröd med kyckling

Grillade pitapckets med innerfilé

Kycklingfilé i pitabröd

Fler recept inom Wraps, klämmor

Liknande recept som Souvlaki med pita, grekiskt grillkött i bröd