Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 297

Kcal / portion: 566

GBR (GI) / port: 20
Recept: 2265 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 10%
Kolhydrater: 43%
Fibrer: 5%
Ingredienser
Vetemjöl 4.0 dl 37%
Grahamsmjöl 4.0 dl 35%
el. vetemjöl 0%
Salt 1.5 tsk 0%
Strösocker 1.0 tsk 1%
Torrjäst 1.0 förp. 2%
Vatten 2.0 dl 0%
Olivolja 5.0 msk 25%
Kockskolan:
Om pitabröd > Äts ej
Om vitt matbröd > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
Se film > Klicka på "Bhava´s Kitchen" under bilden.
- Deg: Blanda vetemjöl grahamsmjöl med salt och socker. Tillsätt fingervarmt vatten och olja, lite i taget och blanda till en kletig smet. Knåda degen i några minuter. Låt vila under duk för att jäsa i en halvtimme eller mer till dubbel storlek.
- Forma degen till bullar stora som mandariner eller apelsiner, beroende på hur stora bröd som önskas. Kavla ut till rundlar 1-1,5 centimeter tjocka. Tjockleken enligt egen smak.
- Grädda i torr stekpanna på medelhög värme eller i ugn på 200-225°C i 4-10 minuter. Grahamsmjöl tar längre tid att jäsa och att tillaga. Brödet sväller upp till kuddar med hålrum.
- Riv eller klipp upp kanten om brödet skall fyllas på något sätt.
Kockens kommentar
Pitabröd bakas med enbart vetemjöl, eller med mer eller mindre inblandning av grahamsmjöl. Brödet används som matbröd eller som en slags wrap. Brödets hålrum kan fyllas med kebab, falafel (kikätsröra), gyros (köttblandning) som i Grekland eller med vad som helst. Pita souvlaki är klassisk grekisk snabbmatsrätt av pitabröd fylld med grillat kött, tomat, lök, tzatziki med mera. Som tilltuggsbröd kan brödet användas som skopa för att få upp sås, hummus, taramosalata (grekisk karpromsröra) och annat. Läs mer > Om pitabröd. Där finns också filmer som visar tillagningen.Alternativ
Fler recept inom Vitt matbröd ¤
Liknande recept som Hembakat pitabröd
-
Poolish, tunn fördeg till brödbak
Tid: 5 tim 30 min (+ 14 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Strudelteig, österikisk fin pajdeg
Tid: 30 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Formbröd - grundrecept
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rostbröd, vitt bröd med mjölk och smör
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Franskbröd, långfranska, formfranska, småfranska - franskt bröd från Wien
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bergis, barkis - vitt festbröd
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Challah, vitt judiskt sabbatsbröd
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ciabatta på enkelt vis
Tid: 30 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ciabatta på vek (lös) vik-stretchad deg
Tid: 1 tim (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk ciabatta på vik-stretchad fördeg
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan