Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 152

Kcal / portion: 506

GBR (GI) / port: 4
Recept: 5064 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 7%
Kolhydrater: 12%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Fläskfilé 2.0 styck 24%
Grillspett 10.0 styck Äts ej
Marinad:
Senap 2.0 msk 1%
Matolja 1.0 dl 16%
Citronjuice 1.0 msk 0%
Spiskummin mald 2.0 tsk 0%
Rökt paprikapulver 2.0 tsk 0%
Tzatziki:
Slanggurka 1.0 styck 1%
Salt 1.0 tsk 0%
Vitlök 3.0 klyftor 0%
Oregano torkad 1.0 msk 0%
Mynta färskhackad 1.0 dl 0%
Yoghurt grekisk 6.0 dl 14%
Olivolja 2.0 msk 4%
Rödvinsvinäger 1.0 msk 0%
Tillbehör:
Pitabröd 10.0 styck 32%
Tomater 4.0 styck 1%
Rödlök 1.0 styck 1%
Persilja 1.0 knippe 0%
Kockskolan:
Om pitabröd > Äts ej
Om marinering > Äts ej
Om grillning, halstring > Äts ej
Om utegrillning > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 30 min + 1 tim )
Se film, klicka på "Tony Kavalieros" under bilden ovan.
- Pitabröd: Baka pitabröd om hemlagat önskas (= enkelt fixat på 1 timme, se dito recept). Finns färdiglagad att köpa i butik.
- Förbered grillning.
- Putsa och tärna köttet.
- Marinad: Blanda marinad enligt eget önskemål. Ingredienslistan enligt filmen och mängd = det som äts, men blanda gärna större sats.
- Blanda köttbitarna med marinaden i en skål och låt stå i 1 timme.
- Tzatziki: Riv gurka. Salta. Pressa ut vätska med handen. Skala och riv vitlök. Finhacka mynta. Blanda alla ingredienser i en skål. Smaka av. Ställ in i kylskåp.
- Tillbehör: Skiva tomater. Skala lök, halvera och skär i tunna skivor. Finhacka persilja. Lägg i separata skålar.
- Grilla: Trä köttet på grillspett. Lägg på grillen och grilla tills genomstekt i cirka 8 minuter. Pensla gärna med överbliven marinad. Värm brödet på indirekt värme.
- Servera: Skär av ena änden på pitabrödet så att en öppning på håligheten bildas. Låt gästerna själva fylla brödet med kött, tzatziki och tillbehör.
Kockens kommentar
Souvlaki/-a (grek. från souvia = grillspett) även kallad kalamaki är klassisk grekisk maträtt, det vill säga kött på spett. Vanligen fläskkött eller kyckling. Även grönsaker kan ingå på spettet. Här serverat i lika klassiska pitabröd (läs mer > Om pitabröd).Alternativ
Fler recept inom Wraps, klämmor
Liknande recept som Souvlaki med pita, grekiskt grillkött i bröd
-
Wraps med räk-, avokado- och äggröra
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare:
-
Wraps med fisk
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Beatrice, Kockskolan
-
Wraps med lax, avokado och ägg
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Wraps med köttbullar
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Beatrice, Kockskolan
-
Wraps med senapspotatis och halstrad gravad lax
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Wrap med curry och äpple
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Jacob Wismar
-
Kycklingwrap med parmesancreme
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kronfågel
-
Souvlaki med pita, grekiskt grillkött i bröd
Tid: 1 tim 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillade pitapockets med innerfilé, avokado och tomatmarmelad
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kronfågel
-
Kycklingfilé i pitabröd
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kronfågel