(slanggurka, drivhusgurka, växthusgurka, Så används slanggurka)
English cucumber, Dutch cucumber, seedless cucumber, garden cucumber, Tyria cucumber
concombre anglais, concombre hollandais
cetriolo inglese, europeo
Schlangengurke
pepino inglés, pepino francés
Slanggurka (drivhusgurka) är den vanligaste sortvarianten av så kallad sallatsgurka, det vill säga den passar bäst att ätas färsk och är inte så lämplig som inläggningsgurka. Slanggurka benämns ibland drivhusgurka eller växthusgurka, till skillnad från "frilandsodlade" inläggningsgurkor (läs mer > Gurkor). Sägs bara "gurka" i ett recept, så avses nästan alltid slanggurka. Se film, klicka på "Hector" under bilden ovan.
SÅ ANVÄNDS SLANGGURKA
Ansa: Gurkan sköljs ren, skivas eller hackas. När man hackar den för att ingå i en sallad brukar man med en sked skrapa ur den vattniga kärnhuset (mittdelen) för att slippa löst rinnande gurka. Dela i så fall gurkan på längden och skrapa ur med liten sked. Ibland skalas gurkan för att skalet är ganska beskt och hårt, vilket enklast görs med en potatisskalare (se exempel recept > Inlagd ättiksgurka).
Rå slanggurka används skivad eller hackad i salladsblandningar, som smörgåspålägg, garnering, eller som tillbehör till fisk, kött eller andra maträtter. Råa tjockare skivor kan fungera som botten i cocktailtilltugg med ett gott pålägg, eller skuren i stavar till dip. Av gurka tillreder man utmärkta och kalorifattiga förrättssoppor som serveras kalla, eller en fräsch mousse/paté passande till buffén. Blancherad (hastigt kokt) gurka som halveras på längden och kärnats ur kan fyllas med färs och ugnsstekas. I gratänger fungerar gurka inte väl för att den är för vattnig. Gurka kan formas vackert på många sätt, se filmer via länk nedan. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-04