Florsocker

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Florsocker

(pudersocker, pudra, dofta)

Engelsk översättning confectioners sugar, powdered sugar, icing sugar

Fransk översättning sucre glace

Italiensk översättning zucchero a velo

Tysk översättning Puderzucker, Staubzucker

Spansk översättning azúcar en polvo, azúcar de lustre

Florsocker är finmalt vitt socker, med eller utan tillsats av klumpförebyggande stärkelse.

  • Vikt/omvandling: 1 dl = 60 g. 100 g = 1,65 dl.
  • Smak: Mycket sött. Smakar som vanligt vitt socker.
  • Alternativ vara: Strösocker som man mortlar eller mixar till fint pulver.
  • Försäljning/säsong: Säljs med tillsatt stärkelse (potatismjöl).
  • Förvaras torrt i rumstemperatur.

Florsocker utan stärkelse: Vanligt florsocker innehåller stärkelse (maltodrextin eller potatisstärkelse) för att florsockret inte skall klumpa sig. Stärkelsen försämrar t.ex. kristyrs egenskaper som blir rinnig, eller så måste man ha i mer florsocker så den nästan inte går att spritsa. Med florsocker utan stärkelse blir resultatet fastare utan att den blir hård och kristyrarbetet torkar snabbare och blir starkare. Nackdelen är som sagt att sockret klumpar sig mycket snabbt. Florsocker utan stärkelse är därför en industriprodukt som endast säljs på beställning.

Pudra (fr. poudrer) innebär att strö något finsiktat pulver över något (puder = finkornigt t.ex. pudersnö). Till exempel pudras florsocker (pudersocker) genom ett såll över en bakelse eller liknande. Mjöl kan pudras över bröd eller maträtt till exempel kött i stekpanna. Ett gammalt uttryck med samma innebörd är att "dofta".


SÅ ANVÄNDS FLORSOCKER

Florsocker används antingen för att pudra något t.ex. ett bakverk, eller när man vill söta något utan att sockerkristallerna skall synas t.ex. i sockerglasyr och kristyr, samt för smaksättning av grädde, yoghurt, såser etc. Kan användas i stället för strösocker på olika sätt t.ex. för tillagning av maränger. Tänk på att florsocker normalt innehåller lite tillsatt stärkelse vilket ger viss stelningseffekt.

Kristyr (sockerglasyr) är en trögflytande blandning av florsocker och äggvita som används till att dekorera och glasera bakverk t.ex. pepparkakshus. Läs mer > Sockerglasyr, kristyr.

Fondant är en speciell form av kristyr tillverkat av florsocker m.m. som används till att klä in t.ex. tårtor på liknande sätt som man klär in princesstårta med marsipan. Läs mer > Fondant.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-04

Läs mer

Sockerglasyr, kristyr

Fondant

Recept med Florsocker

Det finns 201 recept med Florsocker