Oston är svåra att öppna om man inte har den rätta tekniken och saknar en lämplig kniv för ändamålet (se > Ostronkniv). Skalen är vassa och kniven kan ge sticksår. Att öppna ostron är en ädel konst och det arrangeras årliga tävlingar i ämnet. Se film via länk nedan.

Fräscha ostron: Ostron packas hårt i kartonger med lite tång, vanligtvis dussinvis. Då håller de i flera veckor förvarade svalt, de är inte så känsliga som folk i allmänhet tror. Ostron som är öppna i skalet och som inte stänger sig om man knackar på skalet är döda och kastas. Klämmer man på ostronet skall det vara stumt, inte "studsa". Man kan bedöma färskhet om det finns havstulpaner på skalet. Tulpanerna får ett litet hål i toppen efter en vecka i luften. Ostron skall lukta fräscht av hav, så lukta på ostronen när de öppnats.


SÅ ÖPPNAS OSTRAN

  1. Förbered servering enligt nedan. Tvätta händerna. Lägg en ren handduk, trasa eller ny wettexduk i ena handen. Detta för att skydda handen.
  2. Lägg ett ostron i handflatan med runda sidan ned och spetsen nedåt/inåt kroppen när du håller den framför dig, vilket ger fast grepp och rätt arbetsställning (bild ovan). Känn att den ligger stadigt. I filmen (länk nedan) läggs spetsen mot fingrarna, vilket också fungerar, men är mer riskabelt och svårarbetat. Det är bättre att sticka sig i fingrarna än i handleden, eller i värsta fall i pulsådern.
  3. Öppna: Tryck in kniven mellan skalen längst bak, lite vid sidan som på bilden ovan.
  4. Vicka med kniven. Ostronodlaren vickar med ostronet i stället för med kniven. När kniven kommit in en bit, vicka/bänd lite grann.
  5. När kniven kommit in längre, skär med eggen utefter övre skalet på den kortare sidan för att skära av muskelfästet.
  6. Ta av locket och skär loss från undre skalets fäste. Se till att få med så mycket kött som möjligt. Lukta på ostronet att det känns fräscht. Akta så att inte vattnet i skalet rinner ut, det hör till smakupplevelsen. Pilla bort eventuella skalflisor.

Servering: Lägg upp på fat eller tallrik. För att få dem att stå still och rakt kan man ställa dem på krossat is vilket också håller dem kalla, på en hög av blöt salt eller veckad stanniol/aluminiumfolie. Det finns också speciella tallrikar för ändamålet om man är ostronälskare (se > Tallrikar). En liten gaffel eller ostrongaffel används som bestick (se > Speciella bestick).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-02

Läs mer

Ostron

Ostronkniv

Tallrikar

Speciella bestick

Film: Så öppnas ostron

Film: Så vet man om ostronen är färska

Film: Johan Malm Svensk Mästare i ostronöppning

Recept med Så öppnas ostron

Det finns 13 recept med Så öppnas ostron