Oston är svåra att öppna om man inte har den rätta tekniken och saknar en lämplig kniv för ändamålet (se > Ostronkniv). Skalen är vassa och kniven kan ge sticksår. Att öppna ostron är en ädel konst och det arrangeras årliga tävlingar i ämnet. Se film via länk nedan.
Fräscha ostron: Ostron packas hårt i kartonger med lite tång, vanligtvis dussinvis. Då håller de i flera veckor förvarade svalt, de är inte så känsliga som folk i allmänhet tror. Ostron som är öppna i skalet och som inte stänger sig om man knackar på skalet är döda och kastas. Klämmer man på ostronet skall det vara stumt, inte "studsa". Man kan bedöma färskhet om det finns havstulpaner på skalet. Tulpanerna får ett litet hål i toppen efter en vecka i luften. Ostron skall lukta fräscht av hav, så lukta på ostronen när de öppnats.
SÅ ÖPPNAS OSTRAN
Servering: Lägg upp på fat eller tallrik. För att få dem att stå still och rakt kan man ställa dem på krossat is vilket också håller dem kalla, på en hög av blöt salt eller veckad stanniol/aluminiumfolie. Det finns också speciella tallrikar för ändamålet om man är ostronälskare (se > Tallrikar). En liten gaffel eller ostrongaffel används som bestick (se > Speciella bestick).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-02