Syntetiska sötningsmedel

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Syntetiska sötningsmedel

(syntetiskt socker, sakarin, cyklamat, aspartam, acesulfamkalium, sukralos, neohesperidindihydrochalcon, taumatin)

Syntetiska sötningsmedel ("syntetiskt socker") är kemiskt framställda sötnings­medel. Vissa innehåller energi, andra är helt energilösa (utan kalorier). Sötningsmedlena används flitigt i matindustrin. Syntetiska sötningsmedel klassas som livsmedels­tillsatser och måste varudeklareras. Läs mer > Tillsatta sötningsmedel. De icke energigivande är lämpliga sötningsmedel för alla som vill undvika kalorier och för diabetiker. Nedan beskrivs de vanligast förekommande kalorilösa sötningsmedlena. Varumärken se > högerkolumnen.

Sackarin är ca 300-700 ggr sötare än vanligt socker och kalorifritt. Sackarin har en metallisk bismak och får en besk smak vid upphettning men ger en rent söt smak i kombination med cyklamat. I Sverige är sackarin godkänt som sötningsmedel för enskilt bruk samt i vissa bär- och fruktprodukter, läskedrycker och i svagdricka.

Cyklamat är 30-40 gånger sötare än vanligt socker och kalorifritt. Har liksom sackarin en besk bismak som dämpas tillsammans med t.ex. sackarin. Tidigare var cyklamat i Sverige endast godkänt för enskilt bruk, men sedan våren 1999 gäller EU:s regler även i Sverige. Cyklamat används till bl.a. glass, drycker, desserter, lättsockrad sylt, konfektyrer och tuggummi.

Aspartam är ett syntetiskt sötningsmedel som är 150-200 gånger sötare än vanligt socker och används i sockerfri saft, sylt, läskedrycker, glass, tuggummi m.m.
 

Sötman hos icke energigivande sötningsmedel jämfört med sackaros (vanligt socker):

  • Cyklamat: 30-40 gånger sötare 
  • Aspartam: 150-200 gånger sötare
  • Acesulfam K: 200 gånger sötare 
  • Steviosid: 250-300 gånger sötare
  • Sukralos: 500-600 gånger sötare
  • Sackarin: 300-700 gånger sötare 
  • Neohesperidin DC: 1500 gånger sötare
  • Neotam: 7000-13,000 gånger sötare
  • Alitam: 2000 gånger sötare

Sötman hos energigivande sötningsmedel jämfört med sackaros (vanligt socker):

  • Maltitol: 75-90% av sackaros´ sötma.
  • Xylitol: 90-100% av sackaros´ sötma.
  • Isomalt: 55% av sackaros´ sötma.
  • Sorbitol: 65% av sackaros´ sötma.
  • Laktitol: 35% av sackaros´ sötma.
  • Mannitol: 65% av sackaros´ sötma.
  • Erytritol: 70% av sackaros´ sötma.
  • Tagatose: 92% av sackaros´ sötma.


SÅ ANVÄNDS SÖTNINGSMEDEL

Syntetiska sötningsmedel används industriellt som ersättare av vanligt socker bl.a. i läsk, glass och konfektyrer. Sötningsmedlena är också användbara för diabetiker och andra som vill undvika vanligt, energirikt socker. Syntetiskt socker kan dock inte rakt av ersätta vanligt socker. De ger inte sockrets konsitens och hållbarhet vid t.ex. konservering och gravning. Dessutom ger de syntetiska medlen annorlunda smakupplevelser.

Läs mer

Tillsatta sötningsmedel

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Syntetiska sötningsmedel

Det finns 31 recept med Syntetiska sötningsmedel