Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Diverse nöt- och fröoljor
(Smaksättaroljor: 1. druvkärnolja 2. pistageolja 3. pumpakärnolja 4. bergamottolja 5 nötoljor, hasselnötsolja, valnötsolja, pinjenötsolja, hamfröolja, citronolja, chiliolja)
Tasty oils: 1. grape seed oil 2. pistachio oil 3. pumpkin seed oil 4. bergamot oil 5. nut oils
Huiles savoureuses : 1. huile de pépins de raisin 2. huile de pistache 3. huile de pépins de courge 4. huile de bergamote 5. huiles de noix
Oli gustosi: 1. olio di semi d´uva 2. olio di pistacchio 3. olio di semi di zucca 4. olio di bergamotto 5. oli di noci
Schmackhafte Öle: 1. Traubenkernöl 2. Pistazienöl 3. Kürbiskernöl 4. Bergamotteöl 5. Nussöle
Aceites sabrosos: 1. aceite de semilla de uva 2. aceite de pistacho 3. aceite de semilla de calabaza 4. aceite de bergamota 5. aceites de nueces
Smakrika matoljor passar bäst som smaksättare av mat, inte till stekning eller fritering. Vi skiljer på smakrika nötoljor och oljor som smaksatts (se dito). Det finns många olika varianter, varav de mest kända presenteras nedan. Smakrika oljor tillverkas i liten skala och ingår inte i officiell produktionsstatistik. Saluförs främst i hälsokosthandeln och på apotek. Pris per liter är ofta högt eller mycket högt. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden.
SMAKRIKA NÖT- OCH FRÖOLJOR
I växter finns aromatiska oljor vilka benämns eteriska oljor, som består av kemiska ämnen. Det är dessa ämnen som ger den pressade olja dess doft och smak (läs mer > Eteriska oljor).
- Druvkärnolja (eng. grape seed oil) kallpressas ur druvkärnor som är en restprodukt vid vintillverkning. Den har en lätt nötsmak. Passar som salladsdressing, i kalla såser som majonnäs, i bakverk och i pannkakor eller våfflor. Den sprutas på russin för att bevara dess smak. En utmärkt bas till infused oils.
- Pistageolja kallpressas ur pistagenötter. Det är en mörkgrön nötig olja med speciell stark smak. Används i små mängder till sallader, grillad fisk och desserter som glass. Läs mer > Pistagenötter.
- Pumpakärnolja (pumpafröolja) kallpressas ur torkade pumpafrön. Det är en blåsvart matolja med intensiv och bitter nötsmak. Den används som salladsdressing, speciellt omtyckt i Österrike och Slovenien där den blandas med äppelvinäger benämnd Styrian dressing (Styria = kanton i Österrike).
- Bergamottolja pressas av kärnorna i citrusfrukten bergamott. Läs mer > Bergamottolja.
- Nötoljorna hassel-, valnöts-, cashewnöts-, pekannöts-, pinjenöts- och hampaolja kallpressas ur respektive nöt. De har som regel kraftig nötsmak. Används som smaksättare av mat i små mängder, särskilt i konfektyrer. Vill man ha mildare nötsmak rekommenderas jordnötsolja. Läs mer > se respektive nöt.
- Mandelolja kallpressas ur söt- och bittermandel. Läs mer > Mandelolja.
- Övriga: Till gruppen kan även andra allmänt förekommande oljor inräknas, till exempel sesamolja, kokosnötsolja, eller en kryddstark olivolja. Se respektive.
Hälsa/näring: Nötoljor innehåller hög andel fleromättat fett och omega-6-fettsyror som anses nyttigt.
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10
Läs mer
Recept med Diverse nöt- och fröoljor
Det finns 14 recept med Diverse nöt- och fröoljor
-
Mintkyssar
Tid: 1 tim 15 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Svamprisotto ā la Aujalay
Tid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Infused oil, hemlagad citrusolja, chiliolja, kryddolja
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Tryffeldoftande presentbröd
Tid: 2 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Amaretti mandelbiskvier på italienskt vis
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Infused oil, hemlagad citrusolja, chiliolja, kryddolja
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Frangipane - mandelkräm till finpajer
Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Mandelkakor
Tid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Strandkålskott med hasselnötter, en vårprimör
Tid: 30 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kärleksskorpor
Tid: 20 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan