(Smaksättaroljor: 1. druvkärnolja 2. pistageolja 3. pumpakärnolja 4. bergamottolja 5 nötoljor, hasselnötsolja, valnötsolja, pinjenötsolja, hamfröolja, citronolja, chiliolja)
Tasty oils: 1. grape seed oil 2. pistachio oil 3. pumpkin seed oil 4. bergamot oil 5. nut oils
Huiles savoureuses : 1. huile de pépins de raisin 2. huile de pistache 3. huile de pépins de courge 4. huile de bergamote 5. huiles de noix
Oli gustosi: 1. olio di semi d´uva 2. olio di pistacchio 3. olio di semi di zucca 4. olio di bergamotto 5. oli di noci
Schmackhafte Öle: 1. Traubenkernöl 2. Pistazienöl 3. Kürbiskernöl 4. Bergamotteöl 5. Nussöle
Aceites sabrosos: 1. aceite de semilla de uva 2. aceite de pistacho 3. aceite de semilla de calabaza 4. aceite de bergamota 5. aceites de nueces
Smakrika matoljor passar bäst som smaksättare av mat, inte till stekning eller fritering. Vi skiljer på smakrika nötoljor och oljor som smaksatts (se dito). Det finns många olika varianter, varav de mest kända presenteras nedan. Smakrika oljor tillverkas i liten skala och ingår inte i officiell produktionsstatistik. Saluförs främst i hälsokosthandeln och på apotek. Pris per liter är ofta högt eller mycket högt. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden.
SMAKRIKA NÖT- OCH FRÖOLJOR
I växter finns aromatiska oljor vilka benämns eteriska oljor, som består av kemiska ämnen. Det är dessa ämnen som ger den pressade olja dess doft och smak (läs mer > Eteriska oljor).
Hälsa/näring: Nötoljor innehåller hög andel fleromättat fett och omega-6-fettsyror som anses nyttigt.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10