Röd- & grön hushållsfärg (klicka för större bild)

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Sockerkulörer

(matfärgning, karamellfärg, sockerkulör, syntetiska = E100-E-199, hushållsfärg, matlagningssoya, collorit, colloritsoya, sockerkulörssoja)

Engelsk översättning food coloring, caramel color. Synthetic = E100-E-199

Fransk översättning colorant alimentaire, couleur caramel. Synthétique = E100-E-199

Italiensk översättning colorante alimentare, color caramello. Sintetico = E100-E-199

Tysk översättning Lebensmittelfarbe, Karamellfarbe. Synthetisch = E100-E-199

Spansk översättning colorante alimentario, color caramelo. Sintético = E100-E-199

Hushållsfärger är ätbara färgämnen mest avsedda till färgning av bakverk. Består av vanligen av socker med olika syntetiska färgtillsatser. Det är starka koncentrat och endast små mängder behövs, till exempel lite färg på en tandpetare. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

  • Sockerkulör (karamellfärg) är en flytande livsmedelsfärg som framställs genom uppvärmning av olika sockerarter. Produkten har en karaktäristisk doft av bränt socker och har lätt bitter smak. Färgen varierar från blekgult till mörkt brun. Processen kallas karamellisering (se > Karamellisering). Det finns olika varianter av industriellt framställda sockerkulörer (se > E150a, E150b, E150c, E150d). Sockerkulörer är vanligt förekommande som färgämne och som tillsats i livsmedel, bland annat i läskedrycker, öl, många spritdrycker, mörkt bröd, kakor, soppor, såser, krämer, färdigmat och konfektyrer.
  • Pastafärg (e.g. färgpasta) är högkoncentrerad livsmedelsfärg i pastaform, inte rinnig som sockerkulörer. Består av glykossirap, syntetiska färgämnen, konsistensgivare och konserveringsmedel till exempel E-nummer som E102, E104, E110, E122, E124, E129, E133, E153, E422, E551 med flera.
  • Matlagnings"soja" är inte någon soja utan en svart sockerkulör som används till att färga mat. Består av bränt socker (sockerkulör E150c), vatten och salt (10%). Klassisk är Ekströms "Collorit Soja", som numera enbart benämns "collorit" för att det inte är en soja.

Hälsa: Färgtillsatser är omstritt, vissa mer än andra (läs mer > Färgtillsatser). Var sparsam med användning av färger i synnerhet till barn.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-06

Läs mer

Karamellisering

Färgtillsatser

E150c Sockerkulör ammoniakprocessen

Färgsmak

Recept med Sockerkulörer

Det finns 41 recept med Sockerkulörer