Florsocker

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Florsocker

(1. pudra, dofta 2. florsocker, pudersocker, konditorsocker = malt vitt kristallsocker)

Engelsk översättning 1. to powder 2. powdered sugar, confectioners sugar, icing sugar = grounded white crystal sugar

Fransk översättning 1. poudrer 2. sucre glace = sucre cristal blanc moulu

Italiensk översättning 1. polvere 2. zucchero a velo = zucchero cristallino bianco macinato

Tysk översättning 1. pudern 2. Puderzucker, Staubzucker = gemahlener weißer Kristallzucker

Spansk översättning 1. empolvar 2. azúcar en polvo, azúcar de lustre, azúcar de glass = azúcar cristal blanco molido

Florsocker (pudersocker) är finmalt vitt socker där kristallerna krossats. Skall inte förväxlas med extra finkornigt kristallsocker som i vissa länder kallas pudersocker, till exempel i Frankrike (sucre poudre). Läs mer > Vitsocker. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

  • Vikt/omvandling: 1 dl = 60 g. 100 g = 1,65 dl.
  • Smak: Mycket sött. Smakar som vanligt vitt socker.
  • Alternativ vara: Strösocker som man mortlar eller mixar till fint pulver.
  • Försäljning/säsong: Säljs med tillsatt stärkelse (potatismjöl).
  • Förvaras torrt i rumstemperatur.

Florsocker utan stärkelse: Vanligt florsocker innehåller stärkelse (maltodrextin eller potatisstärkelse) för att florsockret inte skall klumpa sig. Stärkelsen försämrar t.ex. kristyrs egenskaper som blir rinnig, eller så måste man ha i mer florsocker så den nästan inte går att spritsa. Med florsocker utan stärkelse blir resultatet fastare utan att den blir hård och kristyrarbetet torkar snabbare och blir starkare. Nackdelen är som sagt att sockret klumpar sig mycket snabbt. Florsocker utan stärkelse är därför en industriprodukt som endast säljs på beställning.

Pudra (fr. poudrer) innebär att strö något fint pulver över något (puder = fint pulver t.ex. pudersnö, pudersocker). Florsocker (pudersocker) pudras över något genom ett såll, till exempel en bakelse. Mjöl kan pudras över bröd eller maträtt till exempel kött i stekpanna. Ett gammalt uttryck med samma innebörd är att "dofta".

Kristyr (sockerglasyr) är en trögflytande blandning av florsocker och äggvita som används till att dekorera och glasera bakverk t.ex. pepparkakshus. Läs mer > Sockerglasyr, kristyr.

Fondant är en speciell form av kristyr tillverkat av florsocker som används till att klä in tårtor och annat på liknande sätt som man klär in prinsesstårta med marsipan. Läs mer > Fondant.


SÅ ANVÄNDS FLORSOCKER

Florsocker kallas också för konditorns socker för att det fina sockret löser upp sig lätt vilket passar väl i och till pudring av bakverk, maränger, till kristyr, fondant och liknande. Används också som smaksättare i såser och annat i stället för socker.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10

Läs mer

Sockerglasyr, kristyr

Fondant

Vitsocker

Recept med Florsocker

Det finns 203 recept med Florsocker