Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Sockerkulörer
(matfärgning, karamellfärg, sockerkulör, syntetiska = E100-E-199, hushållsfärg, matlagningssoya, collorit, colloritsoya, sockerkulörssoja)
food coloring, caramel color. Synthetic = E100-E-199
colorant alimentaire, couleur caramel. Synthétique = E100-E-199
colorante alimentare, color caramello. Sintetico = E100-E-199
Lebensmittelfarbe, Karamellfarbe. Synthetisch = E100-E-199
colorante alimentario, color caramelo. Sintético = E100-E-199
Hushållsfärger är ätbara färgämnen mest avsedda till färgning av bakverk. Består av vanligen av socker med olika syntetiska färgtillsatser. Det är starka koncentrat och endast små mängder behövs, till exempel lite färg på en tandpetare. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
- Sockerkulör (karamellfärg) är en flytande livsmedelsfärg som framställs genom uppvärmning av olika sockerarter. Produkten har en karaktäristisk doft av bränt socker och har lätt bitter smak. Färgen varierar från blekgult till mörkt brun. Processen kallas karamellisering (se > Karamellisering). Det finns olika varianter av industriellt framställda sockerkulörer (se > E150a, E150b, E150c, E150d). Sockerkulörer är vanligt förekommande som färgämne och som tillsats i livsmedel, bland annat i läskedrycker, öl, många spritdrycker, mörkt bröd, kakor, soppor, såser, krämer, färdigmat och konfektyrer.
- Pastafärg (e.g. färgpasta) är högkoncentrerad livsmedelsfärg i pastaform, inte rinnig som sockerkulörer. Består av glykossirap, syntetiska färgämnen, konsistensgivare och konserveringsmedel till exempel E-nummer som E102, E104, E110, E122, E124, E129, E133, E153, E422, E551 med flera.
- Matlagnings"soja" är inte någon soja utan en svart sockerkulör som används till att färga mat. Består av bränt socker (sockerkulör E150c), vatten och salt (10%). Klassisk är Ekströms "Collorit Soja", som numera enbart benämns "collorit" för att det inte är en soja.
Hälsa: Färgtillsatser är omstritt, vissa mer än andra (läs mer > Färgtillsatser). Var sparsam med användning av färger i synnerhet till barn.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-06
Läs mer
E150c Sockerkulör ammoniakprocessen
Recept med Sockerkulörer
Det finns 41 recept med Sockerkulörer
-
Donuts, doughnuts, munkar, flottyrkransar - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Macarons (makroner) på franskt vis
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Färgat ris till barnkalas
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mintgelé
Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Påskmarsipan
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Gratinerat kalkonbröst med citronsky
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Hemlagad marsipan, marsipanros
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Macarons (makroner) på Arlas vis
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Liten marsipangris
Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Schweizisk luftig smörkräm
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan