Latin: Cucurbita pepo

Engelsk översättning pumpkin, gourd

Fransk översättning citrouelle, courge

Italiensk översättning zucca

Tysk översättning Kürbisgurke

Spansk översättning calabaza

Pumpor är ett släkte med ett 25-tal arter tillhörande familj gurkväxter. Den är klassisk till halloween som soppa, paj m.m. Ursprung från Amerika. De har ett markkrypande växtsätt, är oftast runda med orange färg och kan bli mycket stora (50+ kg). I Sverige odlas oftast de avlånga sorterna, även kallad syltpumpa. Spaghettipumpan som är mindre, påminner om en gul honungsmelon. Fruktköttet är ljust gult och delar sig efter kokning i "spagetti"-trådar. Även kärnorna används, se > Pumpakärnor.

  • Vikt i butik: Storleken varierar mycket från ett kilo till flera kilon per styck. Säljs ofta i bitar.
  • Smak: Smaken är mild, lätt sötaktig.
  • Alternativ vara: Melon kan ibland fungera, eller en kombination av melon och squash.
  • Försäljning/säsong: Säljs sällsynt i butik, främst under hösten inför halloween. Förekommer konserverad i puréform. Kärnor kan köpas torkade.
  • Förvaras svalt i +7 till +10°C.

Ansa: Fruktköttet är hårt och oätligt innan det kokats. Pumpor skalas, kärnas ur och den svampiga vävnaden tas bort. Skall man gröpa ur en pumpa till halloween skär man bort botten och karvar ut innehållet t.ex. med ett matskedsmått av metall.


SÅ ANVÄNDS PUMPA

Pumpor gratineras, används i soppa, sallader, pajer, till dessert, kakor, syltas och till marmelad.

Klassiska pumparätter:

  • Pumpasoppa se recept. Koktid: 30-40 minuter.
  • Pumpkin pie se recept pumpapaj.
Läs mer

Pumpakärnor

Bold: Baby Bear Pumpkins

Bild: Odling pumpa

Bild: Sugar Pie Pumpkins

Film: Pumpkin - Superfood

Recept med Pumpa

Det finns 25 recept med Pumpa