Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 243

Kcal / portion: 229

GBR (GI) / port: 3
Recept: 1834 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 16%
Kolhydrater: 20%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Filodeg fryst 200.0 gram 32%
Matolja neutral (ej oliv) 2.0 msk 13%
Canderel strö } 1.0 msk 0%
Muffinsform (metall) > Äts ej
Fyllning:
Jordgubbar färska 250.0 gram 5%
Canderel strö } 2.0 msk 1%
Mascarpone } 250.0 gram 48%
Citron juice+fruktkött 1.0 st liten 2%
Tillval:
Amaretto likör 2.0 msk %
Kock: Canderel
Tillagning (30 min )
- Tina filodeg. Dela i bitar 8x8 cm. Sätt ugn på 250ºC. Ansa jordgubbar. Dela i fyra bitar. Riv gult citronskal och pressa ut saften. Pensla muffinsformarna med matolja.
- Blanda olja med Canderel. Pensla filodegen med denna glasyr. Lägg 4 filodeg på varandra i muffinsform. Baka dem i ugn i 12 minuter till gyllene färg.
- Koka häften av jordgubbarna med hälften av sötningsmedlet, samt med eventuell amarettolikör (ej nödvändig), några minuter tills de är mjuka och juicen börjar tränga ut ur jordgubbarna.
- Pressa gubbarna till kräm i en sil över en skål med en sked.
- Blanda citronskal och juice med resten av Canderel och med mascarponen. Skeda upp kräm i filodegsknytena. Toppa med jordgubbar och lite kräm.
Kockens kommentar
Använd helst muffinsformar av non-stickmaterial, så fastnar inte degen i formen. Canderel kan bytas ut mot samma mängd strösocker.
SOCKERFRI EFTERRÄTT
Fler recept inom Tournedosmeny (lyxigt)
Liknande recept som Alternativ: Jordgubbs- och mascarponeknyten
-
Kungskrabba Ginger Lime (förrätt)
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Tournedos med sparris
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Mörk chokladpannacotta med vitglöggsirap och stjärnanissmaksatta sesam- och vallmoflarn
Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Alternativ: Jordgubbs- och mascarponeknyten
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Canderel