Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 336

Kcal / portion: 237

GBR (GI) / port: 1
Recept: 3548 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 25%
Kolhydrater: 22%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Morot 225.0 gram 2%
Ägg 3.0 st stora 6%
Matolja neutral (ej oliv) 1.8 dl 40%
Canderel strö } 3.0 dl 3%
Vetemjöl 2.5 dl 15%
Bakpulver 1.3 tsk 0%
Bikarbonat, natron 1.3 tsk 0%
Salt 1.0 tsk 0%
Kanel mald 1.0 tsk 0%
Muskot riven 1.3 krm 0%
Ströbröd 0%
Tillval:
Russin 100.0 gram 8%
Glasyr:
Färskost naturell slät 200.0 gram 16%
Apelsinjuice 1.5 tsk 0%
Apelsinskal 0%
Smör normalsaltat 30.0 gram 6%
Canderel strö } 1.2 dl 1%
Kanel mald 0%
Kockskolan:
Om sockerkakor > Äts ej
Så bakas sockerkaka > Äts ej
Kock: Canderel
Tillagning (1 tim 20 min )
- Sätt ugnen på 180ºC.
- Smörj och bröa en pajform. Riv morötter. Riv apelsinskal.
- Vispa ägg. Blanda olja med Canderel och tillsätt det i äggvispet.
- Tillsätt mjöl, bakpulver, bikarbonat, salt, kanel och muskot. Rör ner de rivna morötterna och ev. russin (tillval).
- Häll smet i formen och sätt i ugn i 50 minuter. Prova med trästicka som skall vara torr när kakan är färdig. Tag ut och låt svalna.
- Glasyr: Vispa ihop mjukt smör, Canderel, apelsinjuice och apelsinskal. Rör ner färskost. Vispa inte för mycket för då blir glasyren vattnig. Bred glasyr på kakan med bredbladig kniv doppad i hett vatten. Strö över kanel.
Kockens kommentar
Canderel kan bytas ut mot samma mängd strösocker.
Alternativ
Fler recept inom Mjuka sockerkakor
Liknande recept som Morotskaka utan tillsatt socker
-
Vanlig svensk sockerkakstårta, vaniljsockerkaka
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Genoise, Pan de Spagna, sockerkaka på varmvispade ägg utan bakpulver
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sponge Cake, Gateau éponge (tvättsvamspskaka) - elastisk sockerkaka
Tid: 1 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Gammaldags sockerkaka med potatismjöl, utan smör och bakpulver
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Silverkaka, sockerkaka på äggvitor
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Sandkaka, sockerkaka på potatismjöl i bundtform
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Citronsockerkaka
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Mjuk pepparkaka
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Tigerkaka
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Mjuk mandelkaka
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Fredriks Fika