Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 224

Kcal / portion: 698

GBR (GI) / port: 0
Recept: 2790 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 18%
Kolhydrater: 4%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Kungskrabba (ben) 1.0 kilo 19%
Svartpeppar hel 4.0 msk 3%
Smör osaltat 3.0 msk 10%
Vitlök torkad 8.0 klyftor 2%
Kinesiska 5 kryddor 2.0 msk %
Ostronsås } 1.0 dl 3%
Sherry (torr) 1.0 dl 4%
Jordnötsolja 2.0 dl 54%
Tillbehör:
Grönsallad 0%
Mortel > %
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min )
- Förbered eventuell sallad. Klipp krabbenen i decimeterlånga bitar. Klipp även längsgående, så blir det enklare att äta, men behåll skalen runt köttet. Skala och skiva eller mosa vitlök.
- Rosta svartpeppar, dvs stek pepparkornen i torr stekpanna på medelhög värme tills de börjar ryka. Skaka om emellanåt. Häll över i mortel och krossa dem.
- Värm upp smör i stekpanna på medelhög värme. Tillsätt vitlök och stek i ett par minuter utan att bränna.
- Tillsätt svartpepparn, sherry, 5 kryddor, jordnötsolja och ostronsås. Vispa hårt för hand eller använd med fördel en stavmixer för att inte oljan skall separera sig i såsen.
- Lägg krabbitarna i såsen och servera, gärna med en enkel grönsallad.
Kockens kommentar
Kungskrabba är dyr lyxmat. Av 1 kg ben med skal får man ut 600 gram kött.
ALTERNATIV
Fler recept inom Kungskrabba meny (lyxigt)
Liknande recept som Kungskrabba i svartpepparsås
-
Kalvcarpaccio med fraiche löjrom
Tid: 15 min (+ 8 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sanna, Täby Restaurangskola
-
Kungskrabba i svartpepparsås
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kaffe- och chokladpannacotta med halloncouli
Tid: 20 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Skåvsjöholm
-
Alternativ: Beaujoulaispäron med vaniljglass
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan