Smaksatt olja - limone och peperoni (klicka för större bild)

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Smaksättaroljor

(Smakrika nötoljor, druvkärnolja, pistageolja, hasselnötsolja, valnötsolja, pinjenötsolja, pumpafröolja, pumpakärnolja, hamfröolja, Infused oil, tryffelolja, vitlöksolja, citronolja, chiliolja)

Engelsk översättning infused oil, macerated oil

Fransk översättning huile infusée

Italiensk översättning olio infuso

Tysk översättning infundiertes Öl, Styrian Dressing

Spansk översättning aceite infundido

Smakrika matoljor passar bäst som smaksättare av mat, inte till stekning eller fritering. Vi skiljer på smakrika nötoljor och oljor som smaksatts (infused oil). Det finns många olika varianter, varav de mest kända presenteras nedan. Smakrika oljor tillverkas i liten skala och ingår inte i officiell produktionsstatistik. Saluförs främst i hälsokosthandeln och på apotek. Pris per liter är ofta högt eller mycket högt. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden.


SMAKRIKA NÖTOLJOR

I växter finns aromatiska oljor vilka benämns eteriska oljor, som består av kemiska ämnen. Det är dessa ämnen som ger den pressade olja dess doft och smak (läs mer > Eteriska oljor).

 • Druvkärnolja (eng. grape seed oil) kallpressas ur druvkärnor som är en restprodukt vid vintillverkning. Den har en lätt nötsmak. Passar som salladsdressing, i kalla såser som majonnäs, i bakverk och i pannkakor eller våfflor. Den sprutas på russin för att bevara dess smak. En utmärkt bas till infused oils.
 • Mandelolja kallpressas ur söt- och bittermandel. Läs mer > Mandelolja.
 • Pistageolja kallpressas ur pistagenötter. Det är en mörkgrön nötig olja med speciell stark smak. Används i små mängder till sallader, grillad fisk och desserter som glass. Läs mer > Pistagenötter. 
 • Hassel-, valnöts-, cashewnöts-, pekannöts-, pinjenöts- och hampaolja kallpressas ur respektive nöt. De har som regel kraftig nötsmak. Används som smaksättare av mat i små mängder, särskilt i konfektyrer. Vill man ha mildare nötsmak rekom­menderas jordnötsolja. Läs mer > se respektive nöt.
 • Pumpakärnolja (pumpafröolja) kallpressas ur torkade pumpafrön. Det är en blåsvart matolja med intensiv och bitter nötsmak. Den används som salladsdressing, speciellt omtyckt i Österrike och Slovenien där den blandas med äppelvinäger benämnd Styrian dressing (Styria = kanton i Österrike).
 • Bergamottolja pressas av kärnorna i citrusfrukten bergamott. Läs mer > Bergamottolja.
 • Övriga: Till gruppen kan även andra allmänt förekommande oljor inräknas, till exempel sesamolja, kokosnötsolja, eller en kryddstark olivolja. Se respektive.

Hälsa/näring: Nötoljor innehåller hög andel fleromättat fett och omega-6-fettsyror som anses nyttigt.


INFUSED OILS

Smak och doft kan också tillföras matolja genom absorption, det vill säga en krydda, svamp eller dylikt läggs i olja som då får smak av varans eteriska olja. Antingen i kall olja, eller så värms oljan upp lätt för att få ut mer smaker. Sådan olja benämns "infuses oil" (eng. infuse = ingjuta). Det är enkelt att själv smaksätta oljor och väsentligen billigare. Se recept > Infused oil, hemlagad citrusolja, chiliolja, kryddolja.

 • Tryffelolja är olja, till exempel raps- eller druvkärnolja, som smaksatts med tryffelsvampextrakt. Det är den mest välkända smaksatta oljan. Den används som ett billigare alternativ till svampen för att ge tryffelsmak åt mat. Det är trots allt en exklusiv olja som kostar runt 2000 kr/liter. Det finns enklare varianter och sådan som framställts på konstgjord väg. Läs mer > Tryffel.
 • Vitlöksolja är ett alternativ till vitlök i smaksättning av mat, men framför allt är det en olja i hälsokost­branschen för de som tror att vitlök är speciellt nyttigt. Förekommer också i kapslar. Läs mer > Vitlök.
 • Kryddoljor: Matolja kan smaksättas med (blad-)kryddor, till exempel rosmarin. Pepparmyntsolja är en klassisk sådan som utvinns ur mynta. Läs mer > Pepparmyntsolja.
 • Fruktoljor: Matoljor smaksätt på allehanda sätt med frukt som citron och chili, eller med bär som hallon.

Š Kunskapskokboken. Reviderat 2018-04

Läs mer

Eteriska oljor

Bergamottolja

Mandelolja

Pepparmyntsolja

Pistaschnötter

Hasselnötter

Valnötter

Cashewnötter

Macadamianötter

Pekannötter

Pinjenötter

Pumpakärnor

Om tryfflar

Recept med Smaksättaroljor

Det finns 17 recept med Smaksättaroljor