
Fotograf/bild: Film: GrowVeg, trouble-free tomatoes
Medelstora tomater
(Medelstora tomater cirka 100 gram styck)
Medium-sized tomatoes about 100 grams each
Tomates de taille moyenne de environ 100 grammes chacune
Pomodori di media grandezza circa 100 grammi ciascuno
Mittelgroße Tomaten jeweils etwa 100 Gramm
Medium-sized tomatoes about 100 grams each
Grupper inom
Tomater:
Medelstora tomater väger runt 100 gram per styck. De är som regel röda. Se film, klicka på "GrowVeg" under bilden ovan.
- Vikt: Cirka 100 gram (70-120 gram). Diameter cirka 6 centimeter.
- Smak: Tomat är en så kallad klimakterisk frukt, det vill säga den mognar ytterligare efter skörd. Skördas de med kvist (kvisttomat) anses det att smaken intensifieras ytterligare men effekten är liten. Bäst smak får dock tomaterna om de får mogna färdigt på plantan. De tomater vi finner i butik plockas halvmogna och utsätts för mognadsgasen etylen under transporten (läs mer > Etengas). Låg sockerhalt (c:a 3%) och medel andel syra (c:a 0,5%). Läs mer > Fruktsmak. Röd färg är ingen garanti för mognad och god tomat. Bättre då att lukta sig till goda tomater i butik. Kraftig tomatdoft skvallrar om smakrikedom. Undvik att lukta på kvistar vars lukt kan förvilla.
- Alternativ vara: Små tomater eller bifftomater. Kvisttomater är utbytbara mot vanliga tomater.
- Försäljning/säsong: Säljs året runt i butik.
- Jämförpris: Lågt till mycket högt tillbehörspris, vanligen runt 70 kr/kg (30-90 kr/kg). På kvist ofta lite dyrare än utan. Läs mer > Höga och låga jämförpriser.
- Förvaras i 11-14°C, hållbar upp till två veckor. Kvisttomater förvaras i rumstemperatur för att utvecklas. Tomater är känsliga för kyla och skall aldrig förvaras i kylskåp, rumstemperatur är bättre.
SÅ ANVÄNDS TOMATER
Tomater har ett stort användningsområde. Färsk som ingrediens i sallader och tillbehör till maträtt, med fördel även stekt eller gratinerad. Läs mer > Tomater.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-04
Läs mer
Recept med Medelstora tomater
Det finns 27 recept med Medelstora tomater
-
Annes tomatsås
Tid: 7 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Sparris- och dillsoppa
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Kantarellgryta med färsk spenat
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Melon- och avokadosalsa med regnbågsrom (förrätt)
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare:
-
Ingefärsdoftande lammgryta
Tid: 2 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Rostade tomater med borlottibönor (tillbehör)
Tid: 15 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Het thaibuljong med risnudlar
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Asiatisk svamp- och kycklingsoppa
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Het tamarigrillad kyckling på iPiniumplatta
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Salsasill
Tid: 20 min (+ 12 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan