Medelstora tomater är de tomater vi mestadels köper. De är som regel röda men andra färger förekommer ibland. Vikt cirka 100 gram (70-120g) och diameter cirka 6 cm. 

Kvisttomater är medelstora tomater som säljs sittande kvar på tomatstränglar. De skördas ofta mognare och är därför smakrikare, men också känsligare att hantera och har kortare hållbarhet.

  • Smak: Tomat är en s.k. klimakterisk frukt, dvs den mognar ytterligare efter skörd. Skördas de med kvist (kvisttomat) anses det att smaken intensifieras ytterligare men effekten är liten. Bäst smak får dock tomaterna om de får mogna färdigt på plantan. De tomater vi finner i butik plockas halvmogna och utsätts för mognadsgasen etylen för att få fin färg. M.a.o. rött är ingen garanti för god tomat. Bättre då att lukta sig till goda tomater i butiken. Kraftig tomatdoft skvallrar om smakrikedom. Undvik att lukta på kvistar vars lukt kan förvilla.
  • Alternativ vara: Små tomater eller bifftomater. Kvistomater är utbytbara mot vanliga tomater.
  • Försäljning/säsong: Säljs året runt i butik.
  • Förvaras i 11-14°C, hållbar upp till två veckor. Kvisttomater förvaras i rumstemperatur för att utveckals. Tomater är känsliga för kyla och skall aldrig förvaras i kylskåp, rumstemperatur är bättre.


SÅ ANVÄNDS TOMATER


Tomater har ett stort användningsområde. Färsk som ingrediens i sallader och tillbehör till maträtt, med fördel även stekt eller gratinerad. Läs mer > Tomater.

Läs mer

Tomater

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Medelstora tomater

Det finns 27 recept med Medelstora tomater