 
  
              
  
    
              Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Ostronskivling i butik
(ostronmussling, kungsskivling, kungsmussling)
Latin: Pleurotus ostreatus
                 oyster mushroom, abalone mushroom, king oyster
                oyster mushroom, abalone mushroom, king oyster
              
                 Pleurote huître, Pleurotus sajor caju
                Pleurote huître, Pleurotus sajor caju
              
                 Agarico ostreato, Gelone
                Agarico ostreato, Gelone
              
                 Austernseitling
                Austernseitling
              
                 Seta de ostra
                Seta de ostra
              
Ostronskivlingar är stora och köttiga, med kort fot och cirka 1 dm bred ostronlik hatt. Hela svampen är ätlig. Färgen är vanligtvis gråblå-grönbrun. På undersidan av hatten finns rikligt med längsgående lameller. De växer i klasar, som parasiter och saprofyter (lever på andra) på halm och ved, främst på lövträd. Det finns många olika arter, varav endast ett fåtal är intressanta som handelsvara. De växer vilt i stora delar av världen och förekommer i begränsad omfattning i hela Sverige. Det är en av världens vanligaste matsvapar och odlas i stor omfattning.
- Vikt i butik: 1 liter = cirka 200 gram.
- Smak: Den har mild smak, men kraftigare än champinjonens.
- Alternativ vara: Champinjoner, shiitake.
- Försäljning/säsong: Odlad säljs året om.
- Förvaring: Färska förvaras i papperspåse, 0-4 °C. Hållbar cirka 1 vecka. Torkade förvaras i förslutet kärl i rumstemperatur. Lång hållbarhet.
Kungsskivling (kungsmussling, king oyster) är en nära släkting, mycket uppskattad i Sydeuropa och Japan.
SÅ ANVÄNDS OSTRONSKIVLING
Svampen används som annan svamp, stekt som tillbehör eller ensamrätt, i grytor, såser, stuvningar, soppor, pajer etc. Den äts inte rå. Finhacka svampfoten som är lite seg. Läs mer > Så tillagas svamp.
Läs mer
Recept med Ostronskivling i butik
Det finns 10 recept med Ostronskivling i butik
- 
                
                    Saumon surprise - laxöverraskningTid: 25 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Skivlinggratäng med fetaostTid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Zucchinisallad med ostronskivlingTid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Skummig bönsoppa med whiskystekt ostronskivling samt friterad svartrot (förrätt)Tid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Rent-a-Chef 
- 
                
                    Pot stickers - kinesiska färsknytenTid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Lever Petterchelli med paprika och svampTid: 25 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    SkogssvampsoppaTid: 25 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Sofia 
- 
                
                    Mu sho, kinesisk marinerad fläskfiléTid: 25 min (+ 2 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Pilgrimsrosett (förrätt)Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Marinerad lammytterfilé Pernod RicardTid: 20 min (+ 4 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
 Skriv ut vara
                  Skriv ut vara
                