Sake Kasu

Fotograf/bild: edibleBOSTON

Sake Kasu

(Sake kasu, sake lee (sakejäst) = jästdeg, en restprodukt från tillverkning av sake., Kasuzuke, Ksujiri, Kasu senbei, Narazuke, Amazake)

Engelsk översättning Sake kasu (sake lee) = yeast dough, a residual product from the manufacture of sake.

Fransk översättning Sake kasu (sake lee) = pâte levée, produit résiduel de la fabrication du saké

Italiensk översättning Sake kasu (sake lee) = pasta lievitata, un prodotto residuo della fabbricazione del sakè

Tysk översättning Sake kasu (Sake Lee) = Hefeteig, ein Restprodukt aus der Sakeherstellung

Spansk översättning Sake kasu (sake lee) = masa de levadura, un producto residual de la fabricación de sake

Sake kasu (sake lee) är en restprodukt (jästfällning) vid framställning av sake (läs mer >  Om risvin, sake). Det är en vit näringsrik degig massa med smak av sake och umami. 


SÅ ANVÄNDS SAKE KASU

Sake kasu (sakejäst) används i japansk matlagning, särskilt i marinader. Klassiskt är svärdfisk marinerad i blötlagd sake kasu. En annan är Ksujiri, en grönsakssoppa på dashibuljong med saltad lax. Kan även ingå i korvsmet, bröddeg, bakverk och glass. Kasu senbei är en tillplattad skiva saku kasu som grillas och äts som snacks. Narazuke är saltad melon som marinerats i sake kasu och Amazake är en traditionell dryck innehållande sake kasu som grund. Sakejäst används också till framställning av risvinäger (läs mer > Risvinäger) 

Kasuzuke är en marineringsprocess som använder sake kasu som används till marinering av gurka, rättika, lax, kyckling med mera. Varan som skall marineras läggs i en blandning av sake kasu, miso, mirin eller sake, socker och salt.

©Kunskapskokboken. Reviderat 2021-11
Läs mer

Om risvin, sake

Umami - den femte grundsmaken

Kombu dashi

Risvinäger