För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Asiatisk torkad svamp

(skogsöron, svartöra, judasöra)

Engelsk översättning black fungus

Asiatisk svamp förekommer i stort antal att köpa torkad, främst i asiatiska affärer.

Skogsöron (Hirneola auricula judae) är en svart broskartad och välsmakande, mild svamp. Passar till stuvningar, i grytor och givetvis i all kinamat tillsammans med grönsaker. Fråga efter "black fungus". Förekommer vild även i Sverige och kallas ibland för svartöra eller judasöra.

  • Vikt i butik: Blötlagd och kokt svamp 3-dubblar sin vikt. Blötlagd och stekt svamp viktökar cirka 2,5 gånger.
  • Smak: Varierande, ofta ganska skarp smak.
  • Alternativ vara: Annan torkad eller färsk svamp.
  • Försäljning/säsong: Säljs året om främst i asiatiska butiker.
  • Förvaring: Torrt och mörkt i sin förpackning. Torkad svamp har ofta lång hållbarhet, 1 år eller mer.


SÅ ANVÄNDS TORKAD SVAMP


Torkad svamp bör blötläggas i kallt vatten upp till 2 timmar i förväg. Rensa ut eventuell skräp och kvarvarande hårda bitar. Används sedan på samma sätt som färsk svamp, med fördel i soppor och grytor.

Läs mer

Så tillagas svamp

Förvara svamp

Om matsvampar

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj