Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Ostronskivling i butik
(ostronmussling, kungsskivling, kungsmussling)
Latin: Pleurotus ostreatus
oyster mushroom, abalone mushroom, king oyster
Pleurote huître, Pleurotus sajor caju
Agarico ostreato, Gelone
Austernseitling
Seta de ostra
Ostronskivlingar är stora och köttiga, med kort fot och cirka 1 dm bred ostronlik hatt. Hela svampen är ätlig. Färgen är vanligtvis gråblå-grönbrun. På undersidan av hatten finns rikligt med längsgående lameller. De växer i klasar, som parasiter och saprofyter (lever på andra) på halm och ved, främst på lövträd. Det finns många olika arter, varav endast ett fåtal är intressanta som handelsvara. De växer vilt i stora delar av världen och förekommer i begränsad omfattning i hela Sverige. Det är en av världens vanligaste matsvapar och odlas i stor omfattning.
- Vikt i butik: 1 liter = cirka 200 gram.
- Smak: Den har mild smak, men kraftigare än champinjonens.
- Alternativ vara: Champinjoner, shiitake.
- Försäljning/säsong: Odlad säljs året om.
- Förvaring: Färska förvaras i papperspåse, 0-4 °C. Hållbar cirka 1 vecka. Torkade förvaras i förslutet kärl i rumstemperatur. Lång hållbarhet.
Kungsskivling (kungsmussling, king oyster) är en nära släkting, mycket uppskattad i Sydeuropa och Japan.
SÅ ANVÄNDS OSTRONSKIVLING
Svampen används som annan svamp, stekt som tillbehör eller ensamrätt, i grytor, såser, stuvningar, soppor, pajer etc. Den äts inte rå. Finhacka svampfoten som är lite seg. Läs mer > Så tillagas svamp.
Läs mer
Recept med Ostronskivling i butik
Det finns 10 recept med Ostronskivling i butik
-
Saumon surprise - laxöverraskning
Tid: 25 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Skivlinggratäng med fetaost
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Zucchinisallad med ostronskivling
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Skummig bönsoppa med whiskystekt ostronskivling samt friterad svartrot (förrätt)
Tid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Pot stickers - kinesiska färsknyten
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Lever Petterchelli med paprika och svamp
Tid: 25 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Skogssvampsoppa
Tid: 25 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Mu sho, kinesisk marinerad fläskfilé
Tid: 25 min (+ 2 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pilgrimsrosett (förrätt)
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Marinerad lammytterfilé Pernod Ricard
Tid: 20 min (+ 4 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan