För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Ostronskivling i butik

(ostronmussling, kungsskivling, kungsmussling)

Latin: Pleurotus ostreatus

Engelsk översättning oyster mushroom, abalone mushroom, king oyster

Fransk översättning Pleurote huître, Pleurotus sajor caju

Italiensk översättning Agarico ostreato, Gelone

Tysk översättning Austernseitling

Spansk översättning Seta de ostra

Ostronskivlingar är stora och köttiga, med kort fot och cirka 1 dm bred ostronlik hatt. Hela svampen är ätlig. Färgen är vanligtvis gråblå-grönbrun. På undersidan av hatten finns rikligt med längsgående lameller. De växer i klasar, som parasiter och saprofyter (lever på andra) på halm och ved, främst på lövträd. Det finns många olika arter, varav endast ett fåtal är intressanta som handelsvara. De växer vilt i stora delar av världen och förekommer i begränsad omfattning i hela Sverige. Det är en av världens vanligaste matsvapar och odlas i stor omfattning.

  • Vikt i butik: 1 liter = cirka 200 gram.
  • Smak: Den har mild smak, men kraftigare än champinjonens.
  • Alternativ vara: Champinjoner, shiitake.
  • Försäljning/säsong: Odlad säljs året om.
  • Förvaring: Färska förvaras i papperspåse, 0-4 °C. Hållbar cirka 1 vecka. Torkade förvaras i förslutet kärl i rumstemperatur. Lång hållbarhet.

Kungsskivling (kungsmussling, king oyster) är en nära släkting, mycket uppskattad i Sydeuropa och Japan.


SÅ ANVÄNDS OSTRONSKIVLING

Svampen används som annan svamp, stekt som tillbehör eller ensamrätt, i grytor, såser, stuvningar, soppor, pajer etc. Den äts inte rå. Finhacka svamp­foten som är lite seg. Läs mer > Så tillagas svamp.

Läs mer

Om matsvampar

Förvara svamp

Så tillagas svamp

Svampodlarföreningen

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Ostronskivling i butik

Det finns 10 recept med Ostronskivling i butik