Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Champinjon i butik
(trädgårdschampinjon, brun champinjon, skogschampinjon, kastanjechampinjon i butik)
Latin: Agaricus bisporus
white mushroom, brown mushroom
champignon
fungo prataiolo
Champignon
champiñóne
Trädgårdschampinjon är en art i släkte champinjoner och odlas kommersiellt i stor omfattning inomhus på en kompost av vetehalm, hästgödsel och kalk. Det finns vita och bruna trädgårdschampinjoner. De bruna kallas i butik för skogschampinjoner vilket de inte är (se kommentar nedan) eller för kastanjechampinjoner. Portabella är en förstorad variant trädgårdschampinjon (läs mer > Portabella). Odling av champinjoner började i Frankrike på 1700-talet.
- Vikt i butik: Färska butikschaminjoner är normalt runt 4 centimeter höga inklusive fot och väger cirka 20 gram per styck (10-35 gram). Svampen tappar 15% av sin vikt när stekt. Gäller även burkchampinjoner.
- Smak: Mild smak. "Skogschampinjon" är lite smakrikare. Burkchampinjoner har säregens smak.
- Alternativ vara: Annan mild svamp till exempel ostronskivling eller portabella.
- Försäljning: Färsk säljs odlad året om hel eller skivad i lösvikt eller paketförpackad. Stor import från Polen och Holland. Förekommer även konserverad ibland frysta, skivad och hel.
- Jämförpris (prel.): Mycket stor prisvariation, råviktspris 25-150 kr per kilo. Generellt är odlade champinjoner billiga jämfört med annan svamp. Färsk champinjon bland annat från Polen säljs ofta till mycket lågt pris 30-50 kr per kilo, men priser på 100 kr per kilo eller mer förekommer, i synnerhet för svenska och ekologiskt odlade champinjoner. Så kallade skogschampinjoner är vanligen 40-50% dyrare än vanliga vita champinjoner. Även priset på konserverade champinjoner varierar stort, råvikt 40-120 kr/kilo. Tillagat pris är 15-20% högre än råpriset. Läs mer > Om prisjämförelser.
- Förvaring: Färska champinjoner förvaras bäst kallt, från +2ºC till +4ºC i luftig papperspåse. Förvarad i plastpåse blir de lätt slemmiga och förstörs fortare. Lägg in hushållspapper för att suga upp fukt om plastpåse används. Hållbar cirka en vecka (i rumstemperatur någon dag). Läs mer > Förvara svamp.
Skogschampinjon i butik, även kallat kastanjechampinjon, är egenligen inte en skogschampinjon utan en odlad brun trädgårdschampinjon. Äkta skogschampinjoner är en annan smakrikare art (läs mer > Skogschampinjoner).
Kommentar: Undvik att köpa konserverade champinjoner. Smaken är tvivelaktig, inte välsmakande, färgen ganska oaptitligt (brun) och priset är inte lågt.
Mushrooms är i engelskan ett allmänt begrepp för svamp. Ofta används begreppet mushroom i svensk översättning för vad vi kallar champinjon (eng. white eller brown mushroom). Andra "mushrooms" kan till exempel vara morel mushroom (murklor), eller chantarelle mushroom (kantarell).
Hälsa: Även vanliga matsvampar kan ha skadlig inverkad vid hög konsumtionsnivå. Antalet studier är än så länge begränsat avseende olika arter, men en samlad bedömning är att man bör undvika mycket stor konsumtion av champinjoner, vilket är ett par hekto i veckan. Svensken konsumerar i snitt ett par hekto i månaden, vilket inte anses vara något problem. Man kan förmoda att problemen även gäller andra matsvampar, men man vet inte i brist på studier. Läs mer > Svampgifter.
SÅ ANVÄNDS CHAMPINJONER
Både hatt och fot äts. Champinjoner kan användas råa i sallader, stekas i smör eller olja, marineras, stuvas med mera. Smaken framträdande mer efter tillagning. De passar också i soppor och grytor. Vill man ha riktigt bleka och rosiga (trädgårds-)champinjoner, sköljer man dem i kallt vatten och vänder dem i vetemjöl. Skölj sedan bort mjölet. Läs mer > Så tillagas svamp.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-10
Läs mer
Recept med Champinjon i butik
Det finns 144 recept med Champinjon i butik
-
Fiskgryta med tomat (GI-recept)
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Bouchée à la Reine, drottningens vol-au-vent
Tid: 1 tim (+ 45 min) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Burgundisk oxfilé med klyftpotatis (GI-recept)
Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Shepherds pie - Fåraherdens paj
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Champignons sautés, såterad/stekt svamp
Tid: 15 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kyckling Marengo, Napoleons segermåltid
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Currykyckling med broccoli
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Rigatoni con crema di parmigiano, rörpasta med parmesansås
Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ballotine de poulet, fylld kycklingroulade
Tid: 1 tim 30 min (+ 3 tim) , Svarighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad fiskbuljong, fiskfond , fumet de poisson
Tid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan